Data viz: het sportjaar van Rafael Nadal in punten

Een data visualisatie voor de tennisfans: alle punten die toptennisser Rafael Nadal het afgelopen jaar heeft behaald in één overzicht. The Game Tree Interactive, gemaakt door Damien Demaj analyseert de meer dan 600 service games van Nadal op Grand Slames, de Masters 1000 en de World Tour Finals in het jaar 2013.

Deze visualisatie is een soort visuele samenvatting van het afgelopen jaar voor Nadal. Op vijf februari 2013 kwam hij na 222 dagen blessureleed weer terug op de tennisvelden. Binnen negen maanden staat Nadal weer boven aan de ranglijst als beste tennisser van de wereld. In de Game Tree kun je zien hoe Nadal bij alle punten op zijn service won en zelden verloor, punt voor punt.

Ieder punt heeft een kleurcode gebaseerd op het momentum in het spel: blauw representeert een positief momentum, rood een negatief momentum (witte punten zijn neutraal). Wedstrijden die werden gedomineerd door Nadal worden weergegeven door een dikkere lijn die loopt via de buitenkant van het overzicht. Negatievere of neutrale punten zijn terug te vinden in het midden en via dunnere lijnen.

Bekijk hier de complete visualisatie.