Databedrijf stal gegevens 50 miljoen Facebook-gebruikers voor politieke reclame

Facebook

Een databedrijf heeft naar verluidt miljoenen gegevens van Facebook-gebruikers misbruikt. Het sociale medium heeft het bedrijf inmiddels geschorst. Het databedrijf zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Brexit.

Het gaat om het bedrijf Strategic Communications Laboratories (SCL) en de politieke tak Cambridge Analytica. SCL stelde veel te nauwkeurige gebruikersprofielen op, op basis van Facebook-data. Ook werd de data veel langer dan is toegestaan bewaard.

Volgens The Verge werkten SCL en Cambridge samen met het campagneteam van president Donald Trump tijdens de verkiezingen in 2016. Trump zou dankzij de data meer kiezers hebben weten te bereiken via Facebook dan concurrente Hillary Clinton.

Het sociale medium zegt echter dat het niet kan vaststellen of en hoe de onrechtmatige verkregen data gebruikt is tijdens de verkiezingscampagnes. Wel weten we dat de data verkregen is via een app van SCL. Die app werd ontwikkeld door een onderzoeker die de informatie voor “academische doeleinden” nodig zei te hebben.

Het gaat om de app “thisisyourdigitallife”. De app beloofde gebruikers inzicht te geven in hun persoonlijkheid op basis van hun Facebookprofiel. Zeker 270.000 mensen hebben de app gedownload en toegang gegeven tot hun profiel, aldus het sociale medium. Daar zit ook informatie bij over je woonplaats, vrienden en likes. Klokkenluiders stellen echter dat het aantal getroffen gebruikers veel hoger ligt.

50 miljoen profielen

Klokkenluiders stellen dat Cambridge Analytica de gebruikersdata van ruim 50 miljoen Facebook-profielen heeft gekopieerd, zonder dat de gebruikers hier iets van wisten of hier toestemming voor gaven.

Daarmee is het een van de grootste datalekken in de geschiedenis van het sociale medium. Met de gestolen data was het mogelijk om gebruikers met advertenties op individueel niveau en persoonlijk aan te spreken.

Voormalig Cambridge-werknemer Christopher Wylie zegt tegenover The Guardian en The New York Times dat de misbruikte data gebruikt werd om “de diepste gevoelens van mensen aan te spreken”. “Dat is de basis waar het hele bedrijf op gebouwd is.”

Eunoia Technologies

SCL en Cambridge Analytica droegen de verzamelde informatie onrechtmatig over aan extern databedrijf Eunoia Technologies. Facebook vroeg de informatie te verwijderen toen het daar achter kwam.

Hoewel de bedrijven beloofden dat te doen, kwam Facebook er achter dat dat nog niet is gebeurd. Als dat klopt, is dat een onacceptabele overtreding van vertrouwen en de toezeggingen die zijn gemaakt”, aldus het sociale medium. SCL, Cambridge Analytica en twee betrokken personen zijn door het medium geschorst tot er meer duidelijkheid is.

2015

Eind 2015 zou Facebook de ongeoorloofde dataverzameling al hebben opgespoord. Toen werd dat echter niet naar buiten gebracht. Miljoenen gebruikers werden ook niet ingelicht dat hun informatie was verzameld.

Volgens The New York Times probeerde het sociale medium de reikwijdte van het lek te bagatelliseren tijdens gesprekken met de krant. Verder zou het bedrijf hebben gedreigd met een rechtszaak, omdat de beschuldigingen “onwaar en smadelijk” zouden zijn.