2016 was voor Yahoo nu niet echt een goed jaar. In september werd bekend dat er in 2014 een half miljard gebruikersgegevens waren buitgemaakt tijdens een hack, eind vorig jaar bleken er nog eens ruim een miljard gegevens van gebruikers gestolen te zijn in 2013. Nu krijgt dit verhaal een politiek staartje, schrijft Ars Technica. Twee senatoren eisen namelijk antwoorden over de hacks.
Het gaat om senator John Thune, een Republikein uit South-Dakota, en Jerry Moran, een Republikein uit Kansas. De twee heren zijn de voorzitters van de Senate Commerce Committee en de Consumer Protection and Data Security Subcommittee. Zij schrijven in een brief aan Marissa Mayer, nu nog de CEO van Yahoo, dat ze “niet in staat was om antwoorden te geven op te veel simpele vragen over de gemelde hacks”.
Het zou gaan om vragen als: “Hoeveel gebruikers hebben last gehad van deze incidenten?” En: “Welk soort data is volgens Yahoo in verkeerde handen gevallen? Zit daar gevoelige persoonlijke data bij?” In totaal stellen de senatoren vijf vragen. Mayer heeft tot en met 23 februari om haar antwoorden te geven. Een woordvoerder van Yahoo zegt tegenover Ars Technica: “We hebben de brief ontvangen, bekijken hem en komen met een passende reactie.”
Gevolgen hacks
Dit is niet voor het eerst dat de hacks bij Yahoo flinke gevolgen hebben. Beide incidenten gebeurde nadat er een deal was gesloten met Verizon voor een overname, die na de eerste hack al aangaf een korting van een miljard te willen op de deal. Begin dit jaar werd bekend dat als de deal doorgaat, Marissa Mayer vertrekt als CEO. Ook zou de naam dan veranderen in Altaba. De overname is echter wel uitgesteld naar het tweede kwartaal van dit jaar.
Eind vorige maand werd ook bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoek doet naar het niet op tijd bekendmaken van de hacks. Ze werden immers pas jaren later naar buiten gebracht en Yahoo zou nog steeds geen goede reden hebben gegeven hiervoor.