Disney en YouTube verbreken contracten met YouTuber PewDiePie na antisemitische grappen

De 27-jarige Zweed Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, mag dan misschien een internethit zijn, maar diverse bedrijven slikken niet alles wat hij zegt. In verschillende video’s bleek hij antisemitische grappen te hebben gemaakt, wat voor Disney de reden is om alle banden met hem te verbreken. Dit schrijft The Wall Street Journal.

PewDiePie en Disney hadden een miljoenenovereenkomst. Disney is namelijk de eigenaar van Maker Studios, waar de YouTuber onderdeel van uitmaakt. Maar een video van 11 januari waarin de grootste ster op YouTube met daarin twee mannen die lachend een banner met de tekst “Dood aan alle Joden” ophielden, schoot het moederbedrijf in het verkeerde keelgat. En het is niet de enige video: sinds augustus zijn er negen filmpjes verschenen met antisemitische grappen of afbeeldingen die aan de Nazi’s gelinkt worden.

Neonazi’s vonden de filmpjes wel hilarisch – al is dat niet geheel verrassend – en prezen ze op hun websites. PewDiePie zelf zegt in een recente YouTube-video dat sommige grappen wel te ver gingen, maar dat ze ook uit hun context gehaald zijn. Drie van de gewraakte filmpjes haalde hij offline. Hij wilde tegenover The Wall Street Journal echter niet verder reageren.

Update 16:21u: YouTube Red

PewDiePie is meer dan succesvol te noemen. Hij heeft een kanaal met 53 miljoen abonnees en daarmee de succesvolste ster op YouTube. Vorig jaar zou hij 15 miljoen dollar verdiend hebben met zijn video’s en deals. Hoeveel daarvan precies van Disney afkomt, is niet duidelijk.

De YouTube-ster had daarom ook niet alleen een deal met Disney, maar ook met YouTube. Hij was een van de eersten die een kanaal kreeg op YouTube Red, een betaalde variant van het populaire medium.

Volgens The Verge trekt YouTube echter direct de stekker uit deze samenwerking, in navolging van Disney. Een woordvoerder van Google bevestigt tegen de techsite dat de release van het tweede seizoen van de shows die hij exclusief voor YouTube Red maakte, niet meer doorgaat.

PewDiePie behoudt wel zijn ‘normale’ YouTube-kanaal. Hij mag ook gewoon geld blijven verdienen met advertenties op dat kanaal. De advertenties bij de omstreden video’s zijn echter wel uitgezet.

De afbeelding boven dit artikel is onder de Creative Commons-licentie beschikbaar gesteld door Camknows.