De 11 beste 3D-printers voor bij je thuis

Maandag schreef ik over de verschillende productie technologieën en materialen die tijdens het 3D-printen worden gebruikt. Mocht je enthousiast zijn geworden en zelf willen beginnen met printen, dan heb ik nu de tien beste 3D-printers in verschillende prijsklassen voor je op een rijtje gezet!

3D-printen is het laag op laag aanbrengen van materiaal waardoor uiteindelijk een driedimensionaal object ontstaat. 3D-printers worden bijvoorbeeld steeds meer in de gezondheidszorg gebruikt voor het maken van protheses. Voor de consument zijn er echter ook een tal van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het printen van je eigen GoPro-houder voor op je longboard, je eigen lampen en zelfs je eigen schoenen.

Afgelopen jaren zijn er vele 3D-printers op de markt gebracht, waardoor je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Deze lijst kan je daarom helpen.

1. Printrbot Play

printrbotplay-Play-ASM-Best-for-Schools
Volgens Make Magazine is de Printrbot Play de beste 3D-printer voor het gebruik op scholen. De 3D-printer is volgens Maker Magazine ideaal voor studenten en leraren om voor het eerst kennis te maken met 3D-printen. De Printrbot is te verkrijgen als een machine en als losse onderdelen zodat je hem zelf in elkaar kunt zetten. Hiermee leer je gelijk hoe de 3D-printers werken. Met een prijs van €339,15 is dit één van de goedkoopste 3D-printers en daarmee ideaal om gewoon is uit te proberen.

Printoppervlakte: 100 x 100 x 130 mm
Materiaal: 1.75 mm PLA filament
Prijs: €339,15 (excl. btw)
Software: Geen software bijgeleverd, Cura v15.04 wordt aanbevolen

2. M3D Micro

m3d-micro-02
De M3D Micro is volgens de makers met 12000 ‘backers’ het grootste Kickstarter project voor een 3D-printer  ooit. Je kunt hem gebruiken voor je werk (voor het maken van bijv. maquettes), voor in het onderwijs en voor je eigen artistieke uitingen. Door auto-leveling en auto-kalibratie worden objecten in hoge kwaliteit uitgeprint. Hij is daarbij naadloos aan te passen op je interieur, want hij komt in 6 verschillende kleuren.

Printoppervlakte: 109 x 113 x 116 mm
Materiaal: 1.75 mm ABS, PLA, Nylon, Proffesional, Chameleon
Prijs: $349,- (excl. btw)
Software: M3D (.stl en .obj)

3. Ultimaker Original

ultimaker-original-3
Voor een enkele honderden euro’s meer heb je de Ultimaker Original. Door Make Magazine werd hij uitgeroepen tot de meest snelle en nauwkeurige 3D-printer. De Ultimaker Original is een 3D-printer die je zelf in elkaar dient te zetten. Daardoor leer je hoe de printer werkt en kun je hem aanpassen op jouw persoonlijke wensen. Hij kost met €995,- twee keer zoveel als de twee bovenstaande printers, maar hiervoor krijg je dan ook een dubbel zo groot printoppervlakte terug.

Printoppervlakte: 210  x 210  x 205 mm
Materiaal: Vrijwel alle filamenten die een diameter va1.75 mm hebben
Prijs: €995,- (excl. btw)
Software: Cura 3D Slicing Software

4. Leapfrog Creatr 3D

Creatr-2014-product01-1450x12081
De Leapfrog Creatr 3D belooft om groter, sneller en sterker dan andere 3D-printers om de markt te zijn voor een prijs van €1249,-. De Leapfrog heeft een printoppervlakte van 20x27x20 centimeter, waarmee hij groot genoeg is om bijvoorbeeld een iPad-case te printen.

Printoppervlakte: 200  x 270 x 200 mm (één van de grootste uit deze lijst)
Materiaal: ABS, PLA
Prijs: €1249,- (excl. btw)

5. LulzBot Mini

Mini_NO_Spool_Angle_Transparent_V2
De LulzBot Mini is iets kleiner dan de bovenstaande Leapfrog Creater, maar kan wel meer verschillende materialen printen. De LulzBot Mini komt met de speciale 3D-software Slic3r, een zeer toegankelijke software die van iedereen een designer maakt. Als je er dan nog niet uitkomt kun je de hulp inroepen op het speciale forum. Ondanks zijn toegankelijkheid is de kwaliteit van de objecten volgens de makers industrieel-hoog.

Printoppervlakte: 152 x 152 x 158 mm
Materiaal: ABS, Alloy, Nylon, Cleaning, HIPS, laybrick, Laywoo-D3, Magnetic IRON PLA, N-vent, PCTPE, PLA, Polycarbonate, Stainless Steel PLA, T-Glase
Prijs: €1350,-
Software: Slic3r (.stl en .obj)

6. BeeInSchool

Beeverycreative
De BeeINschool richt zich speciaal op scholen en belooft om leren en lesgeven interactiever dan ooit te maken. Door de software BeeSoft die je er gratis bij krijgt is de printer echter ook ideaal voor thuisgebruik. De software is gemaakt om zelfs de meest a-technische mensen te leren ontwerpen en daarom ideaal om je eerste objecten mee te gaan maken! Hij komt daarnaast met een handig handvat waarmee je hem makkelijk van de schuur naar de keuken en weer terug verplaatst.

Printoppervlakte: 190 x 135 x 125 mm
Materiaal: 1.75 mm PLA filament
Prijs: €1449,-
Software: Beesoft (werkt in principe met .stl-bestanden)

7. FELIX 3.1 Single

FELIXprinters_FELIX_3.1_-_SQAURE_photo_5
Voor dezelfde prijs krijg je de Felix 3.1 Single. Deze printer heeft een groter printoppervlakte dan de BeeInSchool en kan meerdere verschillende materialen printen. Daarnaast weten de makers dat de technologie zo snel gaat, dat ze hebben besloten om de printer zo te maken dat je verschillende delen zelf kunt vervangen. Hij komt daarnaast met de software FELIXbuilder.

Printoppervlakte: 255 x 205 x 225 mm
Materiaal: 1.75 mm PLA, PET(G), Flex, ABS, PVA, Wood, Glass, Nylon
Prijs: €1499.-
Software: FELIXbuilder

8. Builder 3D printer Dual

Builder-Dual-Feed
Wil je een 3D-printer die twee verschillende kleuren kan printen? Dan is de Builder 3D Dual iets voor jou. De Builder 3D-printer kan twee verschillende kleuren of materialen printen tot 164 mm hoog. Hij is te gebruiken met verschillende soorten software en print materialen als PLA, PVA, Woodfill, Bronzefill en PET filament.

Materiaal: 1,75 mm PLA, PVA, Woodfill, Bronzefill en PET filament
Prijs: €1675,-
Software: Repetier, Cura, Kisslicer (.stl, .obj, .amf, .dae)

9. Zortrax M200

zortrax-m2003
Wil je gelijk iets meer geld uitgeven aan een 3D-printer waar je een goede tijd mee vooruit kan? Dan is daar de Zortrax M200 met een printoppervlakte van 200 x 200 bij 180 centimeter. De printer is zeer nauwkeurig en daarom perfect voor zeer gedetailleerde objecten. Hij is te gebruiken met de eigen materialen van Zortrax en komt met de software Z-Suite.

Printoppervlakte: 200 x 200 x 180 mm
Materiaal: 1.75 mm Z-ABS / Z-GLASS / Z-HIPS / Z-ULTRAT / Z-PETG /
Prijs: €2.212,77
Software: Z-Suite (.stl, .obj en .dxf)

10. Makerbot Replicator

makerbot-replicator-desktop-3d-printer-5th-generation-6-large
Wil je graag objecten printen, maar ben je niet zo’n held met het 3D-software? De MakerBot Thingiverse is een platform met daarop meer dan duizend gratis 3D-moddelen. De Makerbot Replicator beloofd om voor €2899 dezelfde kwaliteit als grote industriële 3D-printers te leveren. Ontwerp je jouw objecten wel graag zelf dan komt de Makerbot Replicator met de snelle en gemakkelijk tool MakerWare die al je ideeën werkelijkheid laten worden.

Formaat: 252 x 199 x 150 mm
Materiaal: 1.75 PLA
Prijs: €2899,-
Software: Makerbot MakerWare (.stl, .obj en .thing)

11. Formlabs Form 2

Form_2_3D_Printer_6.jpg.980x0_q80_crop-smart
De duurste uit het rijtje is de 3D-printer van Formlabs. Formlabs is ook de enige uit het rijtje dat werkt met vloeibare hars. Volgens de makers betekent dit de printer delen kan printer die andere consumentenprinters niet kunnen printen. Daarnaast maakt de hars het mogelijk om grotere objecten te printen, maakt hij minder rotzooi en gaat de tank langer mee. Voor €3299,- heb je het hele starterspakket inclusief afwerkingskit.

Printoppervlakte: 145 x 145 x 175 mm
Materiaal: Vloeibare hars
Prijs: €3299,-
Software: PreForm

Mocht je enthousiast zijn, maar niet gelijk een 3D-printer willen aanschaffen dan heb je ook nog de mogelijkheid om je ontwerp uit te laten printen bij een 3D-printer bij jou in de buurt.

Op 3D Hubs vind je 23844 3D-printers die jou ontwerp kunnen uitprinten. Je uploadt je ontwerp in .STL formaat, daarna kies je een locatie waar je het ontwerp wil laten uitprinten (op basis van bijvoorbeeld materiaalsoort of een die gewoon bij je om de hoek zit) en de rest gebeurt vanzelf waarna je je product kan ophalen of kan laten versturen.