Robots kunnen feromonen gebruiken om samen als zwerm rond te bewegen

Robot feromonen

Insecten gebruiken al tijdenlang feromonen om met elkaar te communiceren, waardoor een zwerm aan beesten met militaire precisie door de lucht kan vliegen. Deze indrukwekkende techniek zou ook wel eens naar de robotica kunnen komen: wetenschappers aan de University of Lincoln zeggen een doorbraak te hebben bereikt, waardoor ze voor weinig geld digitale feromonen kunnen produceren.

De feromonen worden gemaakt met licht en zijn te detecteren door lichtsensoren op superkleine robots. Door een spoor te maken met deze ‘lichtferomonen’, kunnen de robots onafhankelijk van elkaar dezelfde kant op worden geleid. Handig, want hiervoor is geen draadloos signaal nodig dat individueel met iedere robot verbindt.

De wetenschappers zeggen dat de robots op precies dezelfde manier als insecten kunnen reageren met behulp van de digitale feromonen. Door verschillende kleuren licht te gebruiken en bijvoorbeeld de lichtsoort aan te passen, zou het mogelijk zijn om allerlei commando’s aan de minirobots door te geven.

De vraag is uiteindelijk: hoe lang zal het duren totdat deze technologie ook in de praktijk wordt gebruikt? De wetenschappers spreken over een doorbraak, maar hebben hun technologie nog maar net gepresenteerd. Vermoedelijk moeten ze nog verder sleutelen, voordat ze hun ideeën kunnen presenteren aan fabrikanten. Het zal dus nog even duren totdat je moet vluchten voor een moordende zwerm robotbijten.