De 10 beste Formule 1 podcasts (in Nederlands en Engels)

Formule 1 podcasts zijn razend populair. Niks zo leuk als de dag na de race nog even nagenieten van een uitvoerige nabespreking door journalisten of een paar die-hard fans. We zetten onze favoriete Formule 1 podcasts voor je op een rijtje. Kun je zelf kiezen welke F1 podcast het beste bij je past!

F1 Spoiler Alert podcast

De eerste Formule 1 podcast die natuurlijk niet in dit rijtje mag ontbreken is F1 Spoiler Alert. Gemaakt door niemand minder dan Marjolijn en Johan van Numrush. Een journalistieke F1 podcast is dit zeker niet, de makers zijn al sinds de jaren ‘90 Formule 1 fans die graag de race, coureurs of onnavolgbare beslissingen van de wedstrijdleiding of team Ferrari op de korrel nemen.

Soms met een oranje bril, maar meestal vanuit een voorliefde voor de sport als een geheel. Al moet gezegd dat Fernando Alonso een speciaal plekje in ons hart heeft. Jaarlijks verschijnt ook een special met een review van het nieuwe seizoen Netflix’ Drive to Survive, en er is een actief Telegram-, Twitter– en Instagram kanaal met alle luisteraars. Zoek je Formule 1 podcasts vanuit een fan-perspectief, weinig politieke correctheid, veel strategie, paddock roddels en met een beetje humor? Dan is F1 Spoiler Alert jouw keus.

WTF1 podcast

De eerste engelstalige Formule 1 podcast in dit rijtje zijn de mannen en vrouw van WTF1. De podcast is slechts één onderdeel van dit snelgroeiende jonge mediabedrijf: Tommy, Matty en Katy zijn ook bekend van Twitter, Instagram, website en populaire YouTube kanaal. In de podcast bespreken ze, net als in F1SA, de race en actualiteiten in de pitstraat vanuit een fan perspectief.

Gelukkig niet met een Union Jack pet op: Matty is fan van Charles Leclerc (not-a-fanboy-just-passionate), Tommy werd tijdens de Grand Prix van Zandvoort met Oranje juichcape in het publiek gespot. Inmiddels wordt zijn pasgeboren dochter Grace elke race in een Max Verstappen onesie gehesen omdat het geluk brengt. Katy is neutraal, maar weet als voormalig race-stewart veel complexe regels van de sport uit te leggen. Melig, kritisch, soms een tikkie lang, maar erg vermakelijk.

F1: Beyond the Grid podcast

De officiële podcast van F1 zelf is F1 Beyond the Grid. Een engelstalige F1 podcasts waarin bekende namen uit de sport worden geïnterviewd over hun carrière in Formule 1. Bekende namen zoals George Russell, Valtteri Bottas, Carlos Sainz of Lando Norris. Maar ook teambazen of oud-coureurs zoals Jos Verstappen, Toto Wolff, Alain Prost, Thierry Boutsen, Susie Wolff, Zak Brown en Kimi Raikkonen. Erg interessant allemaal, als je die laatste kunt verstaan natuurlijk.

Paddockpraat podcast

Paddockpraat is de F1 podcast van Nederlands oudste Formule 1 magazine: Formule 1. De redactie van het blad bespreekt elke maandag na een Grand Prix weekend de race en laatste nieuwtjes. Mooi is natuurlijk dat de redacteuren vaak iemand ter plaatse hebben en veelal goed geïnformeerd zijn. De aflevering wordt steevast afgesloten met de Uitloopstrook van oud-Numrush columnist Koen Vergeer.

De Boordradio podcast

Ook Nu.nl maakt tegenwoordig een podcast over het laatste Formule 1 nieuws. Verslaggevers Joost Nederpelt en Patrick Moeke nemen elke donderdag voor een race en de maandag erna alle gebeurtenissen door met o.a. vaste gast en coureur Ho-Pin Tung. Er is speciale aandacht voor technische ontwikkelingen en de toekomst van de sport.

F1 aan tafel podcast

Mis je Olav Mol dit seizoen? Dan is F1 aan tafel wellicht één van jouw nieuwe favoriete F1 podcasts. Grand Prix Radio, zijn eigen radiozender, maakt deze podcast waarin wekelijks andere gasten aanschuiven.

Race Reporter podcast

Autosport-liefhebbers Jeroen, Lucas, Charrel en Jeroen bespreken na afloop van elke race de belangrijkste highlights van het weekend. Leuk is dat de mannen zelf ook veel andere klassen in autosport volgen en dus af en toe een uitstapje maken. Bijvoorbeeld Green Green Green, een Nederlandse podcast over de Indy500.

NOS Formule 1 podcast

Vermoedelijk één van de populairste Formule 1 podcasts in Nederland, want gemaakt door de publieke omroep. De NOS Formule 1 podcast is feitelijk, journalistiek, politiek correct en geeft veel aandacht aan de prestaties van Max Verstappen. Wordt gepresenteerd door de altijd charmante Dione de Graaf met vaste inbreng van oud-coureur Jan Lammers en NOS F1 verslaggever Louis Dekker.

The Race F1 podcast

The Race is een vrij nieuw autosport platform opgericht door een aantal zeer ervaren Britse motorsportjournalisten. Daags na de Grand Prix nemen zij – deels vanaf het circuit – hun nabeschouwing op de race op. Erg fijn zijn de strategische analyses van Mark Hughes: welke keuzes maakten de verschillende teams en hoe wonnen (of verloren) zij uiteindelijk de race? Voor rookies in de sport een fijne podcast om Formule 1 strategie beter te begrijpen.

For F1’s Sake podcast

De For F1’s Sake Podcast is een absolute aanrader voor de liefhebbers van Formule 1, Britse satire en stand-up comedy. Alhoewel niet elke aflevering raak is, zitten er pareltjes tussen waarbij je het uitgiert van het lachen. Vaste hosts Cheeka, Terry en Phill reviewen het voorbije Formule 1 weekend met de nodige zwartgallige humor en blikken terug op vroeger tijden. Denk “Have I got News for You”.

Met een korreltje zout moet je het wel nemen. Niet voor tere Max Verstappen fan-hartjes bijvoorbeeld. En de race review laat meestal een paar dagen (soms langer) op zich wachten. Desondanks één van onze onbetwiste favorieten uit dit rijtje. Haaaaaaasssssssssss.