De 73 coolste James Bond gadgets aller tijden (en welke er inmiddels echt bestaan)

Vanavond gaat in Londen de 24e James Bond-film Spectre in premiere. Een feestje voor de fans van de wereldberoemde filmserie, maar vooral ook voor de gadgetliefhebbers. Zij kunnen zich verheugen op een nieuw arsenaal aan technische snufjes die door Q. aan de iconische geheime agent worden gepresenteerd.

Door de jaren heen waren dat er al vele honderden, waarvan de één nog legendarischer is dan de ander. Om sommige gadgets moet je achteraf heel hard lachen, en andere gadgets zijn inmiddels realiteit geworden en bleken dus van profetische waarde. Wat te denken van de smartwatch en microchips die je onder de huid kon plaatsen om je locatie te bij te houden?

Voor een stukje nostalgie (en omdat er gewoon hele vette dingen bij zitten), zie je in dit overzicht de 73 beste James Bond-gadgets uit de films:

Dr. No (1962)

Casino

1. Zelfvernietigende tas

In Dr. No vertelt M. tegen Bond dat de gegevens over de zaak naar hem toe worden gestuurd op het vliegveld in een zelfvernietigende tas. Nu zijn geprinte documenten natuurlijk niet meer van deze tijd, daarom is de Amerikaanse overheid bezig met de ontwikkeling van zelfvernietigende computerchips.

Andere noemenswaardige gadgets: 2. Geigerteller en 3. Cyanide sigaret.

From Russia with Love (1963)

James Bond

4. Stilettoschoen

De stilettoschoen was een schoen uitgerust met een mes in de punt van de schoen. Dit mesje was op zichzelf al extra gevaarlijk met trappen, maar bevatte ook nog eens een gif waarmee de tegenstander binnen twaalf seconden wordt gedood.

5. Een camera met ingebouwde opname-apparatuur

Met de tape-recorder camera kon men zich voordoen als een fotograaf, maar in werkelijkheid het hele gesprek dat zich tussen de ‘fotograaf’ en persoon plaatsvond opnemen en terugluisteren. Dit soort spionage opname-apparatuur is tegenwoordig voor iedereen beschikbaar.

6. Garrote-horloge

Het Garrote-horloge was uitgerust met een touw dat men kon uitschieten om een tegenstander mee te verstrengelen en te doden. Het Garrote-horloge werd gebruikt door Bonds vijand genaamd Red Grant, waarmee hij Bond bijna doodde. Er is nog geen app die dat mogelijk maakt voor de Apple Watch.

Andere noemenswaardige gadgets uit de film: 7. bieper.

Goldfinger (1964)

James Bond

8. Homing Beacons

De homing beacons zijn twee tracking-gadgets uit het James Bond-universum. Bond gebruikt de tracking-sensoren zodat de geheime dienst weet waar hij is. Met de komst van GPS en GPS-trackers is het systeem uit Goldfinger een beetje overbodig. Zo zijn er al makkelijk GPS-trackers die je aan je sleutelbos kunt hangen.

Andere noemenswaardige gadgets: 9. industriële laser.

Thunderball (1965)

Jetpack

10. Slimme pil

Door de zogenaamde ‘homing pill’ in te nemen wordt er een speciaal signaal uitgezonden, zodat men weet waar Bond is. Hoewel slimme pillen nog niet gebruikt worden zijn er wel diverse bedrijven mee bezig. Zo denkt fitnesstracking bedrijf Jawbone dat de toekomst van activiteitstracking een slimme pil wordt. Een ander bedrijf is bezig met een slimme pil die je doktor laat weten of je de medicijnen wel op tijd inneemt.

11. Onderwatercamera

Door middel van de onderwatercamera is Bond in staat om acht foto’s in het donker te maken door middel van een infraroodsysteem. Tegenwoordig een overbodige gadget: met Google Streetview kun je tegenwoordig ook een kijkje onder water nemen. Daarnaast kun je een Sony Xperia-smartphone ook onder water gebruiken.

12. Cassetterecorder in een boek

Bond verdenkt mensen ervan zijn hotelkamer te betreden wanneer hij er niet is. Hij plaats daarom een casettebandje met een hooggevoelige microfoon in een boek om erachter te komen wie er in zijn kamer komen.

13. Skyhook

De Skyhook is een soort van jarretel die bevestigd is aan een weerballon. Door deze jarretel vast te maken aan zijn harnas kan hij door een vliegtuig worden opgetakeld uit het gebied. Een techniek die het leger daadwerkelijk gebruikt.

14. Jetpack

Tijdens deze missie van de geheime agent maakt Bond gebruik van jetpack om te ontsnappen uit gevaarlijke situaties. Hoewel jetpacks bestaan worden ze niet vaak gebruikt. Wel populair zijn de zogenaamde waterjetpacks, die gebruiken water om de gebruiker te laten zweven.

You only live Twice (1967)

James Bond

15. Raketsigaret

Toen roken nog acceptabel was beschikte James Bond over een sigaret met een ingebouwde miniraket. Bond gebruikt het wapen in You Only Live Twice om een beveiligingsman uit te schakelen. Helaas is de raket net zoals een echte sigaret maar één keer te gebruiken.

Andere noemenswaardige gadgets: 16. Ninja werpsterren en 17. X-raybureau.

On Her Majesty’s Secret Service (1969)

James Bond

18. Minox B 8×11-camera

Bond gebruikt deze kleine spionagecamera om foto’s van een belangrijke kaart te gebruiken. Wellicht indrukwekkend in 1969, maar tegenwoordig kunnen camera’s nog veel kleiner dan Minox B 8×11.

Andere noemenswaardige gadgets: 19. radioactief lint.

Diamonds are Forever (1971)

James Bond

20. Nepvingerafdruk

Bond gebruikt een een nepvingerafdruk die tegen zijn duim plakt om zich voor te doen als Peter Franks. Tegenwoordig is het hackers gelukt om hetzelfde te doen op basis van bepaalde foto’s.

21. Explosieve taart

Een cake gevuld met explosieven. De explosieven zijn verbonden aan een timer. De taart wordt gebruikt door Mr. Wint en Mr. Kidd om Bond te doodden. Dit mislukt echter.

Andere noemenswaardige gadgets: 22. menselijke klonen, 23. ring met elektronisch veld, 24. stemveranderaar en 25. lasersatelliet.

Live and Let Die (1973)

James Bond

26. Rolex Submariner

In deze variant van het befaamde Rolex-horloge zitten twee nieuwe functies: een zaag en sterke magneet. Doordat het bovenste gedeelte van het horloge hard ronddraait kan Bond zich uit allerlei benarde situaties redden. De elektromagneet laat het overigens afweten wanneer Bond deze functie probeert te gebruiken.

27. Mechanische armprothese

In deze Bond-film neemt James het op tegen vijand Tee Hee: een man die over een mechanische armprothese beschikt, die sterk genoeg is om het pistool van Bond makkelijk te kunnen verbuigen. Hij is zijn arm kwijtgeraakt na een ongeluk met een alligator.

Armprotheses zijn geen toekomstdroom: bedrijf Open Bionics maakt nu elektronische armprotheses in de stijl van verschillende Disney-films. Helaas zijn ze nog niet sterk genoeg om staal te kunnen buigen, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Andere noemenswaardige gadgets: 28. anti-haaien pistool en 29. De ‘Felix Lighter’

The Man With The Golden Gun (1974)

James Bond

30. The Golden Gun

De Golden Gun is een pistool gemaakt van een pen (loop), vastgemaakt in een sigarettenaansteker (ontstekingskamer), een sigarettendoosje (handvat) en een manchetknoop (trekker), ontwikkeld door huurmoordenaar Scaramanga.

Het gouden pistool wordt met hulp van normale voorwerpen in elkaar gezet. Iets wat sinds kort ook mogelijk is met 3D-printers: daar kun je met normaal materiaal dodelijk wapens printen.

31. Vliegende auto

De droom waarin auto’s kunnen vliegen was heel even werkelijkheid in dit James Bond-avontuur. In de film werd er gebruik gemaakt van de Aerocar: een vliegende auto. Deze auto’s konden overigens ook echt vliegen, maar waren niet heel nuttig.

Andere noemenswaardige gadgets: 32. Solex Agitator.

The Spy Who Loved Me (1977)

James Bond

33. Ski Pole/Gun

Een speciaal ontworpen skistok die .30 kaliber kogels kan schieten vanuit een magazijn in het handvat.

34. Seiko Quartz-horloge

De Seiko Quartz werkt als een bieper. Het heeft een ingebouwd tekstveld dat M16 de mogelijkheid geeft om belangrijke berichten naar Bond te sturen. De daadwerkelijke voorloper van de moderne smartwatch.

Andere noemenswaardige gadgets: 35. sigaretten met slaapgas en 36. een wapen dat scherpe dienbladen schiet.

Moonraker (1979)

James Bond

37. Jaws’s Teeth

Jaw’s Teeth zijn de stalen tanden van het personage Jaws die ook al in eerder films terug kwamen. De sterkte van de tanden laten ze zien als Jaws een stalen kabel doorbijt. Daarnaast gebruikt hij ze om een fles champagne open te maken wanneer hij samen met Dolly terug naar de aarde valt.

Het is nog niet mogelijk om een volledig kaak van staal te maken, maar het is tegenwoordig wel mogelijk om kiezen zelf te maken met hulp van een 3D-printer.

38. Polspistool

De ‘Wrist Dart Gun’ kan pijlen afvuren die gedipt zijn in cyanide vanaf je pols. Zo kan Bond tijdens Moonraker vijanden ongemerkt uitschakelen.

Andere noemenswaardige gadgets: 39. exploderende Bolas, 40. genetische manipulatie, 41. giftige pen en 42. laserwapens.

For Your Eyes Only (1981)

James Bond

43. Seiko-horloge

James Bond lijkt in iedere film een steeds slimmer horloge te krijgen. In For Your Eyes Only uit 1981 is zijn horloge in staat om ook als een soort van telefoon te functioneren.

Andere noemenswaardige gadgets: 44. identigraph.

Never say never again (1983)

James Bond

45. Penpistool

Een speciale pen met de vlag van de UK die gebruikt kan worden om kogels mee af te vuren als een pistool. Met de pen werd Fatima Blush vermoord.

46. Rolex-horloge

Het Rolex laserbeam horloge is uitgerust met een laserstraal die door verschillende materialen kan snijden.

Andere noemenswaardige gadgets: 47. bewegingsdetecterende bommen.

Octopussy (1983)

James Bond

48. Seiko-horloge

Een weer iets slimmere smartwatch; deze keer in staat om live video weer te geven waardoor Bond mee kon kijken op verschillende beveiligingscamera’s.

Andere noemenswaardige gadgets: 49. Yo-yo zaag en 50. nep Fabergé-ei.

A view with a kill (1985)

James Bond

51. Polariserende zonnebril

Een speciale zonnebril waarmee Bond door getint glas kan kijken. Hoewel niet iedereen over deze zonnebril kan beschikken, wordt er wel hard aan ander soort brillen gewerkt waarmee je meer ziet dan anderen.

52. Slimme ring met ingebouwde camera

In dit avontuur van James Bond beschikt te geheime agent over een ring met een ingebouwde camera. Apple heeft recent patenten aangevraagd op een slimme ring.

53. SNOOPER

Een drone dat lijkt op een beest en ingezet wordt om mensen op te sporen. Aan het eind van de film wordt Bond op deze manier opgespoord.

Andere noemenswaardige gadgets: 54. slimme creditcard die sloten opent en 55. grappling hook.

The Living Daylights (1987)

James Bond

56. Pipeline Escape Pod

Hoewel van Russische makelij lijkt de escape pod uit The Living Daylights erg op de Hyperloop van Teslabaas Elon Musk. Beide transportatiemethoden maken gebruik van een vacuüm buizenstelsel.

Andere noemenswaardige gadgets: 57. Ghetto Blaster die raketten afschiet en 58. verrekijkers die verstopt zijn in een normale bril.

Licence to Kill (1989)

James Bond

59. Signature Camera Gun

Dit speciale geweer kan alleen door James Bond gebruikt worden in Licence to Kill. Doordat er een speciale handpalmscanner in de als filmcamera vermomde wapen zit verwerkt. Hoewel vingerafdrukscanners steeds meer voorkomen op diverse apparaten, zijn deze normaliter nog niet terug te vinden op wapens.

Andere noemenswaardige gadgets:, 60. Laser Polaroid-camera en 61. exploderende tandpasta.

GoldenEye (1995)

James Bond

62. Pengranaat

De iconische pen uit GoldenEye is misschien wel één van de meest simpele gadgets die Bond heeft gehad. Door drie keer op de pen te drukken veranderde de simpele balpen in een explosief.

Andere noemenswaardige gadgets: 63. Omega Seamaster Professional en 64. riem met haakgeweer.

Tomorrow Never Dies (1997)

James Bond

65. Ericsson-telefoon

In Tomorrow Never Dies heeft Bond beschikking over de op dat moment nieuwste Ericsson-telefoon. Ondanks dat het nog geen echte smartphone was, was deze telefoon wel uitgerust met een vingerafdrukscanner en kon de BMW 750iL er op afstand mee bestuurd worden.

The World Is Not Enough (1999)

James Bond

66. Beschermingsbol

Tijdens een achtervolging op een piste wordt James Bond uiteindelijk bedolven onder sneeuw van een lawine. Maar doordat hij over een speciaal skijack beschikt blaast Bond een grote beschermingsbol om zich heen. Op deze manier wordt hij niet beloven onder de sneeuw.

Andere noemenswaardige gadgets: 67. zonnebril met X-rayvisie.

Die Another Day (2002)

James Bond

68. Onzichtbare Aston Martin Vanquish

In alweer de twintigste James Bond-film is de auto qua functionaliteit het meest indrukwekkend. Doordat de auto in principe één groot scherm is en het voertuig aan alle kanten kleine camera’s heeft, kan de auto van Bond praktisch onzichtbaar worden.

Casino Royale (2006)

James Bond

69. Microchip implantaat

Om Bond beter in de gaten te kunnen houden kiest de Britse geheime dienst ervoor om hem te voorzien van een implantaat. Hiermee kunnen ze de vitale functies en locaties van de geheime agent monitoren.

Andere noemenswaardige gadgets: 70. exploderende sleutelbos.

Quantum of Solace (2008)

James Bond

71. Sony Ericsson C902

Een mobiel met een camera die gezichten kan herkennen. Ook als Bond iemands gezicht maar half op de foto heeft staan is de mobiel in staat om de rest van het gezicht erbij te generen.

Andere noemenswaardige gadgets: 72. groot touchscreen dat lijkt op de Microsoft Surface.

Skyfall (2012)

James Bond

73. Walther PPK/S

Een slim pistool waar Bond in de meest recente film gebruik van maakt. Net zoals in Licence to Kill maakt het wapen van James Bond gebruik van een handpalmscanner, waardoor alleen de bekende Britse spion er gebruik van kan maken.