De app ‘Be My Eyes’ helpt blinden om etiketten te lezen

Braille is één van de oplossingen die blinden en slechtzienden helpt om zelfstandig te leven. Toch wordt braille nog niet overal op toegepast, waardoor het voor blinden onmogelijk is om bijvoorbeeld zelfstandig boodschappen te doen. Hoe voel je het verschil tussen een blik bonen en een blik pastasaus?

De startup Be My Eyes uit Sillicon Valley heeft daarom een gelijknamig app gelanceerd die blinden helpt met bijvoorbeeld het lezen van etiketten. Het concept is behoorlijk simpel: het verbinden van blinden en slechtzienden met mensen die wel kunnen zien.

Blinden en slechtzienden kunnen de app openen door middel van een stemcommando. Hierna zoekt de app verbinding met één van de vele vrijwilligers. Door middel van het beeld van de camera van de gebruiker kan de vrijwilliger daarna vertellen wat er op de etiketten staat.

CEO Christian Erfurt laat weten dat de app er niet alleen is om blinden en slechtzienden te helpen, maar ook fungeert als een sociaal experiment voor online betrokkenheid. Erfurt laat weten dat voorheen de enige manier om online vrijwilligerswerk te doen was door online een petitie te ondertekenen. Met de app heb je de kans om op ieder moment van de dag iemand te helpen.

De app is een groot succes en heeft momenteel meer dan 24.000 blinde gebruikers en zo’n 300.000 vrijwilligers. Erfurt laat weten: “Je hebt de kans om op ieder moment van de dag binnen een paar minuten iets goeds te doen. Ik denk dat dat heel aantrekkelijk is voor mensen”. De app is er momenteel alleen nog voor iOS en is hier te downloaden.