De eerste telefoonwinkel met alleen robots als personeel

De Japanse robotmaker Softbank gaat het succes en de vaardigheden van zijn robot Pepper testen door een telefoonwinkel te openen, waarbij het personeel volledig uit robots zal bestaan.

De robot Pepper werd zo’n 1,5 jaar geleden gepresenteerd en is ontworpen om te communiceren met mensen. Hij heeft daarom een vriendelijk uiterlijk en analyseert je gezichtsuitdrukking en lichaamstaal zodat hij hierop zijn gedrag kan aanpassen. De robot is daarnaast in staat om op basis van je stem commando’s aan te nemen en kan bestuurd worden door middel van een scherm op zijn borst.

De ontwikkelaar Softbank laat tegen Engadget weten plannen te hebben om zich meer te focussen op het bedrijfsleven en daarom de winkel te openen als grootschalig experiment. Het robotpersoneel bestaat daarbij uit een winkelmanager, een robot die voor het vermaak zorgt en een robot waarbij het mogelijk is om een contract af te sluiten.

Het inzetten van robots in het bedrijfsleven is de laatste tijd een groot aandachtspunt. Volgens de denktank van het World Economic Forum verdwijnen er tot en met 2020 7,1 miljoen banen door automatisering en robotisering. Door dezelfde ontwikkeling ontstaan er ook 2 miljoen nieuwe banen, maar gaan er in totaal dus 5 miljoen banen verloren.

De winkel zal waarschijnlijk in maart openen, maar zal slechts voor een beperkte tijd open zijn.