Google wint de strijd met Facebook: DeepMind-software verslaat professionele Go-speler

Het computerprogramma genaamd AlphaGo van Google is er in geslaagd om door middel van kunstmatige intelligentie een professionele speler te verslaan in het Aziatische bordspel Go. Google verslaat hiermee zijn concurrent Facebook, die ook bezig is met het ontwikkelen van slimme software die een professionele tegenstander in het spel Go zou moeten kunnen verslaan. Hoewel het Facebook nog niet gelukt is om een speler te verslaan, laat CEO Mark Zuckerberg van Facebook volgens Re/Code dinsdagavond weten dat ze wel heel dichtbij zijn.

De gebruikte software werd ontwikkeld door Google Deepmind laat Google in een blogpost weten. Deepmind is een bedrijf dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie en werd in 2014 door Google voor 400 miljoen pond gekocht. Door middel van het spel Go testen de onderzoekers het succes van de kunstmatige intelligentie-software, zodat ze daarmee een basis kunnen leggen voor slimme en flexibele algoritmen die problemen oplossen zoals wij mensen dat ook zouden doen.

go

Door een professionele speler te verslaan, heeft Google een mijlpaal gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het spel Go is namelijk een zeer complex spel. In het Aziatische bordspel strijden de spelers om territorium. De hoeveelheid zetten is echter vele malen groter dan bij schaken. Hierdoor is het een grote uitdaging voor ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie-software.

In maart staat de ultieme test voor Google’s AlphaGo gepland: dan strijdt de AlphaGo tegen de legendarische Lee Sedol, de meest succesvolle Go-speler in de wereld.