De eerste trein die op waterstof rijdt is in Duitsland het spoor opgegaan

Alstom-trein-waterstof

De eerste trein ter wereld die op waterstof rijdt is in Duitsland het spoor opgegaan. Dat meldt AFP. De trein werd gemaakt door het Franse Alstom. In totaal gingen twee treinen het spoor op, die een route van 100 kilometer reden tussen de steden Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde en Buxtehude.

De waterstoftreinen bevatten brandstofcellen die elektriciteit produceren door een combinatie van waterstof en zuurstof. Dat proces laat alleen stoom en water achter als uitstoot. Alle overgebleven energie wordt in ion lithiumbatterijen in de trein opgeslagen.

De twee treinen kunnen op een enkele tank met waterstof 1.000 kilometer rijden. Dat is vergelijkbaar met hoe ver dieseltreinen komen op een tank. Die treinen reden tot nu toe over de route die de waterstofvarianten hebben genomen. Volgens Alstom is deze techniek echter groener en stiller dan diesel-versies.

Interesse uit andere landen

Volgens Alstom is de trein nu klaar voor massaproductie en begonnen aan zijn commerciële diensten. De planning is dan ook om in 2021 nog eens 14 treinen te leveren aan de deelstaat Nedersaksen. Diverse andere Duitse deelstaten hebben ook al interesse getoond in de treinen.

Ook andere landen denken inmiddels na over de waterstoftreinen. Het gaat onder meer om Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Italië, Canada en ons eigen Nederland. Frankrijk wil in 2022 zijn eerste waterstoftrein op de rails hebben.