De FES is een horloge dat je volledig van uiterlijk kunt veranderen dankzij e-paper

FES

Toen we de FES in 2014 zagen, was het weinig meer dan een experiment. Fashion Entertainments, een startup binnen Sony, had een horloge met alleen maar e-paper gemaakt, waardoor je het design van het gehele apparaat naar hartenlust kunt aanpassen. Dat was in 2014 een gaaf idee, maar inmiddels hebben we er ook wat aan. De FES wordt vanaf dit jaar namelijk daadwerkelijk verkocht.

Het e-paperhorloge gebruikt dezelfde technologie die je ook kunt vinden in een Kindle of andere e-booklezer. Heeft het horloge eenmaal een bepaalde kleur of een patroon aangenomen, dan hoeft het scherm niet constant ververst te worden. Hierdoor is het mogelijk het ontwerp aan te passen zonder veel stroom te verbruiken.

Sony FES

Door het verwisselbare design kun je het horloge aanpassen op bijvoorbeeld je kleding. Handig voor fasionistas die liever niet tien verschillende klokjes in de kast hebben hangen. Dat is echter wel de voornaamste functionaliteit van het horloge. Sony verkoopt de FES niet als een ‘smartwatch’, dus je zal ‘m vooral gebruiken om de tijd te bekijken.

En dat kost aardig wat: de FES wordt verkocht op MoMA voor 300 dollar (ongeveer 275 euro).