De ideale leraar wordt momenteel getest in Uithoorn: Robot Zora

Op de VMBO-school Thamen in Uithoorn wordt momenteel getest met misschien wel de meest ideale leraar: de robot Zora. Zora staat voor Zorg Ouderen Revalidatie Animatie en werd gebruikt om ouderen gezelschap te houden in bejaardentehuizen. Sinds afgelopen weekend wordt er nu ook op school mee geëxperimenteerd.

Zora werd gemaakt door het Fanse robotbedrijf Aldebaran en van programmatuur voorzien door het Belgische QBMT, laat NRC weten. Vier weken lang maakt de robot nu deel uit van de wiskundelessen. Volgens de VU-onderzoekers Elly Konijn en Johan Hoorn kan Zora wel eens de ideale leraar zijn.

De robot heeft namelijk geen problemen met herhaaltaken die voor de docent bijvoorbeeld heel saai kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan tafels en formules. Wanneer een leerling een som niet snaptm kan het voor de leraar soms vrij frustrerend zijn als hij de som daarna vijf keer moet uitleggen. Een robot heeft hier geen last van. Die legt de som zonder problemen vijf keer uit zonder te denken: jij bent dom.

Daarnaast toont de robot geen emoties; wat vooral bij autistische leerlingen een uitkomst is. Maar ook één van de leerlingen laat weten dat hij denkt dat een robot minder boos wordt dan een echte leraar: “Hij schreeuwt niet naar de kinderen.” Hoorn bevestigt dat: “Wat is er nou leuker dan de leraar op de kast krijgen? Menselijke eigenschappen zijn niet altijd gewenst in het onderwijs. Woedend worden in de klas is nooit goed. We kunnen de robot zelfs een goede dosis humor meegeven.”

Lees het gehele artikel over robot Zora als leraar bij NRC.