KPN en Rabobank introduceren contactloos mobiel betalen via simkaart

KPN is een samenwerking met de Rabobank gestart die contactloos mobiel betalen mogelijk moet gaan maken. Door middel van een speciale NFC simkaart wordt het vanaf dit voorjaar voor KPN-gebruikers mogelijk om contactloos met je telefoon te betalen door middel van Rabo Wallet.

Mobiel betalen via Rabo Wallet was al langer mogelijk voor een beperkt aantal Samsung-smartphones. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de NFC-technologie die in de smartphones aanwezig is. Het verschil met deze implementatie van Rabo Wallet is dat de NFC nu is toegevoegd aan de simkaarten van KPN. Hierdoor is het ook mogelijk om contactloos te betalen wanneer de telefoon leeg is.

Sinds 1 januari krijgen alle nieuwe mobiele KPN klanten automatisch een simkaart van NFC erin. Hiermee is het mobiel betalen mogelijk voor Rabobank-klanten die in het bezit zijn van een NFC geschikt apparaat dat draait op Android 4.4 of hoger. Smartphones van Apple zijn daarbij uitgesloten, omdat Apple enkel zijn eigen betaaldienst Apple Pay ondersteunt en die is tot op heden nog niet beschikbaar is in Nederland.

kpnvodafonenumrushmobielcontactloosbetalen

Met de nieuwe simkaart is het ook mogelijk om tientallen verschillende betaal-, toegangs- en identificatietoepassingen veilig op de simkaart op te slaan. Dit is voor nu echter nog niet mogelijk. Wel worden er tests uitgevoerd met Smart-OV waarbij de OV-chipkaart op de simkaart wordt gezet. Hierdoor kunnen reizigers in en uit checken met hun smartphone.

Mocht je KPN-klant zijn maar nog een oude simkaart hebben, dan kun je deze op aanvraag omruilen. Ook klanten van KPN-dochter Telfort en Simyo krijgen een NFC-simkaart. De uitrol hiervan start volgende maand. Andere providers bieden nog geen NFC-simkaarten aan en er ook nog niet bekend of andere banken dan de Rabobank de techniek van KPN gaan gebruiken. ING heeft het afgelopen jaar ingezet op het gebruik van NFC in smartphones en zou volgens geruchten ook druk bezig zijn om op te treden als launching partner van Apple Pay in Nederland.