De langverwachte gadget die zorgt dat je nooit meer wat vergeet, is eindelijk klaar voor verzending


Stel je voor dat je nooit meer bang hoeft te zijn om je sleutels, je portemonnee, je favoriete leren jasje of je fiets kwijt te raken. Én stel je een grote gemeenschap voor die je altijd kan helpen bij het terugvinden van je spullen. Na maanden wachten is de Tile, de gadget die dit voor je mogelijk maakt, eindelijk klaar voor verzending.

Tile werd vorig jaar bekend als meest succesvolle campagne die gebruik maakt van de open-source software Selfstarter. Na een paar minuten wist de Tile haar twintigduizend dollar doel te behalen en uiteindelijk eindigde de campagne met 2,6 miljoen dollar van bijna vijftigduizend backers. Het apparaatje van vijfentwintig dollar kan vrijwel overal aan vast gemaakt worden zodat je altijd kunt zien waar je spullen zijn tot op een afstand van vijftien tot vijfenveertig meter.

Er zijn inmiddels wel meer van dit soort apparaatjes op de markt. Het grote verschil is echter dat alle – verkochte – Tiles samen een soort groot sociaal (vang)netwerk creëren. Als je dus je leren jasje ergens hebt achtergelaten dan kun je andere gebruikers vragen om voor je uit te kijken. Zij krijgen dan een melding op hun telefoon wanneer ze in de buurt van je jasje komen en kunnen je op de hoogte stellen van de locatie. Mike Farley en Nick Evans, oprichter van de Tile, noemen het daarom niet voor niks: “the world’s largest lost and found.

Na het sluiten van de campagne bleven de vooruitbestellingen binnenkomen zodat het bedrijf eind vorig jaar meer dan 450.000 duizend Tiles had verkocht aan 125.000 mensen. Één daarvan was bovendien Apple’s mede-oprichter Steve Wozniak, wiens foto met de Tile viraal ging op Facebook.

De Tile werkt vooralsnog alleen met iOS en heeft geen vervangbare batterij – de batterij zou echter een jaar mee moeten gaan. Dus raak je regelmatig je spullen kwijt? Dan is deze gadget echt wat voor jou; voor 19,95 dollar kun je hem hier bestellen.