Teken geheime berichten van geluid met PhonoPaper

We zijn er aan gewend om geluid te kunnen ‘zien’, denk bijvoorbeeld aan de noten op traditionele bladmuziek of de visuele equalizers die tegenwoordig door elke EDM-artiest worden gebruikt. PhonoPaper benadert visualisatie echter weer heel anders; het is een gratis applicatie – voor zowel Android als iOS – die geluid omzet tot visuele codes die je uit kunt printen en die een ander met behulp van de app weer kan beluisteren.

De vormgeving van de applicatie ziet eruit als een hackers-omgeving uit een 90’s film en elke optie is diep in de vormgeving weggestopt. Zodra je echter je eerste geluid hebt opgenomen en terug hebt geluisterd, ben je verslaafd. Onderstaande video’s van de ontwikkelaar Alexander Zolotov laten zien welke kwaliteit je kunt verwachten van de analoge codes van PhonoPaper – en Animal New York plaatste onderstaande clip op SoundCloud.

Je kunt je afvragen waarom je dit zou willen doen; er is echter geen andere reden dan: “waarom niet?” Volgens de ontwikkelaar kun je met PhonoPaper bijvoorbeeld geheime boodschappen versturen maar de applicatie moedigt tegelijkertijd ook experimenteren aan – met deze lege templates waarop je je eigen geluid kunt tekenen. Er zijn al ontzettend veel applicaties beschikbaar waarmee je geluidsboodschappen kunt versturen dus probeer vooral het experimenten eens uit met deze – gratis – app.