De leidinggevende voor Gen Z moet authentiek, gepassioneerd en geduldig zijn

gen z

Er gaat een nieuwe generatie richting de arbeidsmarkt, namelijk: generatie z – ofwel Gen Z. De jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2015. De oudste zijn nu 25 jaar en ervaren dus al het werkende leven. Inmiddels wordt steeds meer bekend over hoe de Gen Z-ers nou te werk gaan én wat hun verwachtingen zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse jongvolwassenen van 18 tot 26 jaar behoefte hebben aan een nieuw soort leiderschap. De leidinggevende moet volgens hen geduldig, gepassioneerd en authentiek zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Cegid onder ruim 1300 respondenten.

Generatie Z

De traditionele managers met besluitvaardigheid en daadkracht is niet per se iets waar de jongere generatie blij van wordt op de werkvloer. Over het algemeen vinden we het belangrijk dat onze baas eerlijk, betrokken en communicatief vaardig is, daar zijn alle generaties het over eens. Maar na deze basisvereisten verschilt het per generatie. Zoals gezegd ziet Gen Z het liefst dat hun manager geduldig is, passie voor het vak heeft, bescheidenheid en authenticiteit toont. Werknemers in de leeftijd van 51 tot 65 jaar vinden het juist belangrijk dat hun leidinggevende daadkrachtig en samenbinden is.

Ook blijken jongeren veel meer behoefte te hebben aan inspiratie. Neelie Verlinden, HR journalist en content manager bij Cegid vertelt: “Zij zijn vaker op zoek naar gepassioneerde leidinggevenden die ze laten doen wat ze zelf het liefste willen doen. Wij denken dat ze autonomie op de werkvloer belangrijk vinden.”

Millennials

Maar hoe zit het dan met de millennials, vraag je je misschien af? Zelfs tussen millennials en generatie z zit een aardig verschil, ondanks dat de generaties vrij dicht op elkaar liggen. Zo vindt generatie z bescheidenheid een stuk belangrijker dan millennials. Volgens Verlinden kenmerkt dit de shift naar nieuw leiderschap: “We zagen de afgelopen jaren al dat er een nieuw soort manager opstaat: zij staan minder ver van de werknemers af en geven minder traditioneel leiding dan voorheen. Hier is dus ook duidelijk behoefte aan door de generatie die de komende jaren in grote getale de arbeidsmarkt op komt.”

Nieuw leiderschap

Dat de nieuwe generatie vraagt om een nieuw leiderschap, zal ook voor een verandering in leiderschapsstijl zorgen. De arbeidsmarkt verandert tenslotte continu en nieuwe generaties vragen blijkbaar om een nieuwe aanpak. Verlinden: “Voor werkgevers is het nu de uitdaging om het hele team van alle leeftijden verbonden te houden en ervoor te zorgen dat er een fijne werksfeer ontstaat.”

Beeld: Unsplash