Te weinig betaald als zzp’ers: één op de vijf heeft het ondernemen onderschat

ondernemen

Als ondernemer herken je het misschien wel: je werkt je een slag in de rondte, maar écht rondkomen lijkt nog lastig. Je bent niet de enige: maar liefst vier op de tien Nederlandse zelfstandig ondernemers (42 procent) vindt dat zij onvoldoende financieel beloond worden voor het werk dat zij leveren. Hadden zij een ander beeld van ondernemen?

Dat blijkt uit onderzoek GaragePark onder bijna 800 Nederlandse zzp’ers.

Onderschat

Het lijkt erop dat veel zzp’ers een ander beeld van het ondernemen hadden, want 18 procent geeft aan dat ze het ondernemen hebben onderschat. Vooral respondenten onder de 30 jaar lijken zich te hebben verkeken op het ondernemen. Van hen geeft 53 procent aan dat ze te weinig verdienen en zegt 32 procent het ondernemen te hebben onderschat.

Voor vijftigplussers lijkt dat wel anders: van deze doelgroep geeft 34 procent aan dat zij te weinig verdienen en had slechts 13 procent het ondernemen onderschat.

Sparringpartner

Wat een mogelijke verklaring kan zijn, is dat de zelfstandig ondernemers vooral op zichzelf zijn aangewezen. Eén derde geeft aan dat zij collega’s missen. 31 procent vindt overigens dat overheidsinstellingen zoals de Kamer van Koophandel of banken te weinig begeleiding biedt aan startende ondernemers.

Ook bij dit onderwerp zijn het vooral de jongeren onder de 30 jaar die het liefst een sparringpartner – zowel in de vorm van een collega (53 procent) of instantie (45 procent) hadden kunnen gebruiken. Grappig detail: vrouwelijke ondernemers missen vaker een collega (35 procent) dan de mannelijke ondernemers (28 procent).

Werk en privé

Verder wordt duidelijk in het onderzoek dat maar liefst 25 procent van de ondernemers moeite heeft om het ondernemen goed te combineren met hun privéleven. Ook hier scoren de ondernemers onder de 30 jaar weer hoger: in deze doelgroep geeft 43 procent aan het lastig te vinden om hier een balans in te vinden. Veertigplussers hebben daar minder moeite mee: slechts 18 procent geeft aan dit lastig te vinden.

Toch geeft het ondernemen ook veel vrijheid: zelf bepalen waar je aan werkt, met wie je daaraan werkt én wanneer je dat doet is zorgt ervoor dat een hoop zzp’ers nooit meer voor een baas willen werken. Slechts 6 procent verwacht binnen een jaar weer in loondienst te werken. En dat begrijpen we als geen ander.

Beeld: Unsplash