Loop over een willekeurig schoolplein van een onderwijsinstelling en je ziet dat de pauzes gedomineerd worden door smartphones. Nee, zonder Snapchat hoor je er als tiener echt niet meer bij.
Dit tot grote onvrede van ouders, die alle mogelijke trucjes uithalen om hun kinderen weer aan het huiswerk te krijgen. Zo ook Sean ORiordan, stiefvader van een tiener en oprichter van VexBox.
ORiordan besloot een slim apparaatje te ontwikkelen om zijn stiefzoon te ‘motiveren’ om meer tijd aan zijn huiswerk te besteden. Via de VexBox heeft hij de controle over de internetverbinding van zijn zoon en kan hij de internetsnelheid ‘vertragen’.
De VexBox is eenvoudig te installeren zodat elke ouder het kan gebruiken. Een kleine kubus, vol hardware, wordt aangesloten op de router waarna je een aparte hub (netwerkje) kunt aanmaken. Dit nieuwe netwerk kun je zelf controleren, waardoor je de snelheid kunt verhogen of verlagen.
Vervolgens kun je zelf kiezen welke apparaten je op de hub wilt aansluiten en welke apparaten gebruik mogen maken van het huidige netwerk. Zo kun je zelf de beschikking houden over snel internet, terwijl je de verbinding van de kinderen vertraagd.
Op deze manier hoef je de smartphone van je kind niet meer af te pakken, maar zorg je er voor dat de tiener er praktisch niets meer mee kan. Door afspraken te maken over het huiswerk kun je de snelheid weer verhogen als de taken afgerond zijn.
Volgens ORiordan krijgen ouders op deze manier meer controle over het huiswerk van hun kinderen. Een trage internetverbinding zorgt ervoor dat tieners hun smartphone aan de kant gooien en eerst hun taken uitvoeren. Als beloning krijgen de tieners daarna weer de beschikking over een ‘fatsoenlijke’ internetverbinding.
Daarnaast stelt ORiordan dat de VexBox helpt om tieners minder afhankelijk te maken van het internet. Uit onderzoek blijkt dat tieners/kinderen steeds meer naar schermen kijken en steeds minder leren.
En de stiefzoon van ORiordan? Die heeft tegenwoordig zijn huiswerk af voordat hij gaat gamen!
De VexBox is inmiddels gelanceerd op crowdfunding platform Kickstarter. ORiordan heeft als doel om minimaal 50.000 dollar op te halen, maar momenteel staat de teller op ‘slechts’ 5.600 dollar.