De Nederlandse Google Assistent heeft nu ook een mannenstem

Google-Assistent

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Google de Nederlandstalige versie van de Google Assistent op de markt bracht. Sindsdien hebben we echter niet veel keuze gehad in welke stem je hoort. Tot nu dan, want de Assistent krijgt naast de vrouwelijke stem ook een mannelijke variant. Dat schrijft Tweakers.

Tot nu toe hadden we alleen een vrouwelijke stem bij de Nederlandstalige versie van de Assistent, in tegenstelling tot andere landen. In andere talen kon je al langer voor andere stemmen kiezen. En ook concurrent Siri – de spraakassistent van Apple – heeft een mannelijke stem.

Nu komt er dus ook voor de Google Assistent een mannelijke stem naar de Nederlandstalige versie. Bij het eerste gebruik kiest de assistent willekeurig een hoge of lage stem. Je kunt de stem vervolgens zelf aanpassen.

Waarom eerst een vrouwenstem?

De reden dat Google als eerste een vrouwenstem op de markt bracht, is overigens niet per ongeluk. Google-engineer Brant Ward vertelt aan Tweakers dat dit is omdat een vrouwenstem beter te verstaan is. En dat had ook invloed op het ontwikkelen van de spraakpatronen.

De spraaktechnologie is in de tussentijd echter veel verbeterd, waardoor een mannenstem ook beter verstaanbaar te maken is. De antwoorden en de persoonlijkheid veranderen overigens niet als je van stem wisselt. Dat blijft allemaal hetzelfde.