De ‘Quantified koe’: zelfs het vee doet nu aan self-tracking


Self-tracking richt zich tot nu toe voornamelijk op mensen, maar waarom zouden we het niet ook gebruiken voor dieren? Dat moet de Schotse startup ‘Silent Herdsman’  hebben gedacht. Het bedrijf heeft bijna $5 miljoen ingezameld voor een sensor-halsband voor koeien die het gedrag van de beesten meet en dit deelt met de boer.

Volgens Silent Herdsman (‘de stille herder’) leidt het gebruik van de halsband tot hogere melkproductie en veel tijdswinst. De sensor kan onder andere de cyclus van een koe bijhouden waardoor de boer inzicht heeft in de vruchtbaarheid van zijn beesten. CEO Annette MacDougall vertelt:

It’s important because, if you can maximize the probability of a pregnancy in cows, the likelihood is you’re going to increase your milk yields.

Schermafbeelding 2014-04-01 om 11.58.50

Via een draadloos netwerk wordt informatie over de koe naar een computer gestuurd die de boer informeert. Naast informatie over de vruchtbaarheid van de koe, is de sensor in staat beweging in 3D te detecteren en biedt het de mogelijkheid om koeien 24/7 in de gaten te houden. In de toekomst hopen de ontwikkelaars van Silent Herdsman dat de halsband in staat is om meerder symptomen en kenmerken van de beesten te kunnen meten, bijvoorbeeld ziektes of voedingsproblemen.

Het lijkt er op dat we in de toekomst werkelijk alles en iedereen kunnen tracken – tot aan de laatste kip die over het erf scharrelt. Moeten we dit wel willen? Moeten we de natuur niet gewoon de natuur laten, en deze niet vermengen met allerlei technische innovaties? Langzaam wordt alles ‘gekwantificeerd’ en met data overspoelt; straks gaan we nog echt denken dat melk uit de fabriek komt!