De Rufus Cuff: ‘We are a category beyond the smartwatch’

Smartwatches zijn nog niet eens echt mainstream of de volgende stap lijkt al te worden gemaakt. Willen we de makers van de Rufus Cuff geloven, dan is dit nieuwe slimme apparaat alweer een stapje verder dan de smartwatch: “Smartwatches are cool — a good start to where we should be going — but this is where we should be.”

Esthetisch kan de Rufus Cuff gewoon worden vergeleken met de onlangs gelanceerde Pebble steel of Samsung’s Galaxy Gear. Maar het apparaat, met een 3-inch beeldscherm, wil zich onderscheiden met dergelijke smartwatches door gebruikers een volledige ‘connected experience’ aan te bieden. Het uiteindelijke doel van de Rufus Cuff is dan ook, volgens oprichter Gabe Grifoni, om onze behoefte aan smartphones te vervangen.

Deze grote ambitie is op dit moment nog geen werkelijkheid voor de Rufus. Het apparaat is namelijk nu nog niet in staat is zonder hulp van een smartphone te verbinden met een mobiel netwerk. Wel kunnen gebruikers met Rufus berichten en oproepen verzenden en ontvangen wanneer er verbinding is met een smartphone.

De Rufus Cuff wordt gepresenteerd als een “full-on wrist communicator”, en onderscheidt zich met name van concurrenten door zijn grote scherm. Maar dit lijkt dan ook echt het enige grote verschil te zijn ten opzichte van andere smartwatches op de markt, en of dat een positief verschil is, is maar de vraag. De Rufus ziet er onhandig groot uit en is hierdoor erg opvallend aanwezig.

Hoewel het bedrijf zijn nieuwe apparaat presenteert als een grote stap voorbij de huidige generatie smartwatches, zijn er al meerdere partijen bezig om onder andere bel- en berichtenfuncties te integreren in slimme horloges. Of Rufus Cuff met zijn enorme scherm in de toekomst een concurrent zal zijn voor bijvoorbeeld de potentiële Samsung Gear Solo betwijfel ik.

Op dit moment probeert het bedrijf $200.000 in te zamelen via Indiegogo, en met nog dertien dagen te gaan staat de teller nu op zo’n $123.000. Nog even afwachten dus of we binnenkort mensen op straat zullen zien met een scherm ter grote van een smartphone om hun pols!
rufus-cuff_02