Hyperloop-capsule van Delft Hyperloop op weg naar SpaceX in Californië

Een spannend moment voor de studenten van TU Delft die al ruim een jaar bezig zijn met het ontwerpen van een Hyperloop-capsule. Het Delft Hyperloop-prototype gaat vandaag de lucht in en wordt door sponsor DHL afgeleverd bij het hoofdkantoor van SpaceX in Californië. Ze hebben daardoor ruim de tijd om de capsule daar te testen. De finale van de Hyperloop Pod Competition vindt namelijk tussen 27 en 29 januari plaats. Daarin zal de capsule echt worden getest en worden beoordeeld, samen die met die van de andere deelnemers waaronder de Amerikaanse universiteit MIT.

Hoe zat het ook alweer met Delft Hyperloop en de wedstrijd van SpaceX? De hyperloop wordt gezien als een belangrijk vervoersmiddel in de toekomst en kan voor sommige reizen een alternatief zijn voor het vliegveld. Het werkt met een luchtdichte buis, waar capsules doorheen razen zonder last te hebben van wrijving. Hierdoor kunnen ze razendsnel bewegen (zo’n 1000 km/u) en dat is ook nog eens energiezuinig.

De hyperloop is een concept van ondernemer Elon Musk (van Tesla en SpaceX). Hij deelde het ontwerp met de wereld en een aantal bedrijven is daarmee aan de slag gegaan. Daarnaast organiseerde Musk zelf met SpaceX een ontwerpwedstrijd voor studenten: de Hyperloop Pod Competition. Dat begon met puur het ontwerpen van een hyperloopcapsule op papier en eindigt met een test van een prototype. Hiervoor heeft SpaceX een korte testtrack gebouwd.

Delft Hyperloop is het team van de TU Delft dat meedoet aan de wedstrijd. Zij wonnen begin dit jaar de tweede prijs in de ontwerpwedstrijd en hebben vervolgens hun capsule ook echt gebouwd met een schaal van 1:2. Op 1 juli presenteerde het team hun prototype, maar helaas is de wedstrijd zelf een half jaar uitgesteld. Dat geeft de studenten nu wel alle tijd om hun ontwerp te testen.