Delftse studenten winnen Elon Musks Hyperloop Pod Competition

De studenten van TU Delft waren afgelopen weekend de grote winnaar van de Hyperloop Pod Competition. Delft Hyperloop won de overall award met hun ontwerp van de ‘pod’ voor het transportconcept hyperloop.

Elon Musk daagden 27 studententeams van over de hele wereld uit om pods, oftewel capsules/wagons, te bouwen voor de futuristische hyperloop, waarbij mensen en goederen in capsules met hoge snelheid door vacuüm buizen worden vervoerd. Afgelopen weekend mochten zij hun op schaal gemaakte pods testen in een 1,6 kilometer lange buis naast het terrein van SpaceX in Los Angeles.

Team captain Tim Houter vertelt dat dit precies de prijs was waar het team voor ging:

We hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen op schalen. En die inspanning is nu beloond, fantastisch.

Het Delft Hyperloop team kreeg naast de overall award ook een prijs voor de beste constructie en ontwerp. De jury beoordeelde de pods op onder andere betrouwbaarheid, ontwerp en schaalbaarheid.

Lichtgewicht

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de pod slechts 149 kilogram met een lengte van 4,5 meter en een hoogte van 1 meter. De Delft Hyperloop zweeft boven de baan door gebruik van magneten. Hierdoor wordt er heel weinig energie verbruikt.

Tijdens de wedstrijd lag de snelheid van het Delftse team slechts net boven de 90 km/u, maar in een langere buis zou het Delftse prototype tot 1200 km/u moeten aankunnen, claimen de studenten. Of dat zo is, is alleen niet te controleren omdat er op dit moment nog geen testbuis beschikbaar is.

Elon Musk

De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Hij opende de finale en bezocht de stand van Delft Hyperloop. Met deze competitie wil hij de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren.

Er zijn momenteel twee bedrijven bezig om ook daadwerkelijk hyperloops te gaan bouwen: Hyperloop One en Hyperloop Transport Technologies. Elon Musk zelf heeft geen plannen voor zijn eigen hyperloop-bedrijf, maar ondersteunt de ontwikkeling wel op allerlei manieren. Logisch: hij schreef het whitepaper waarin het concept van de hyperloop uiteen werd gezet.