Uber in de problemen na dubieuze rol tijdens anti-Trump protesten

Uber-CEO Travis Kalanick kwam dit weekend flink onder vuur te liggen nadat het bedrijf commercieel in leek te spelen op de protesten tegen president Trump die op dat moment plaats vonden op diverse Amerikaanse luchthavens.

In plaats van zich uit te spreken tegen het aangescherpte immigratiebeleid, ‘profiteerde’ Uber van de situatie op o.a. JFK Airport door zijn piektarieven uit te schakelen en juist meer Ubers naar het vliegveld te sturen. Omdat veel gewone taxichauffeurs staakten en zich aansloten bij de protesten, vatten veel Twitteraars die move op als een commerciële stunt om meer ritjes binnen te slepen.

Dat lieten veel Amerikaanse Twitteraars niet onopgemerkt passeren. Binnen een mum van tijd was de hashtag ‘#deleteuber’ trending op het sociale netwerk, met daarbij de oproep om de Uber app van je telefoon te verwijderen. Diverse mensen gaven volgens hun tweets gehoor aan de oproep.

Kalanick was er vanochtend als de kippen bij om zijn excuses aan te bieden. “At Uber we’ve always believed in standing up for what’s right,” schrijft hij vandaag op Facebook. “Today we need your help supporting drivers who may be impacted by the President’s unjust immigration ban.”

Om zijn uitspraken kracht bij te zetten, maakte Kalanick ook bekend een budget van 3 miljoen dollar uit te trekken voor de juridische kosten die immigrante Uber chauffeurs moeten maken door Trump’s nieuwe maatregel. Daarnaast laat hij weten er alles aan te gaan doen “to urge the government to reinstate the right of U.S. residents to travel — whatever their country of origin — immediately”.

Concurrent Lyft maakte direct na het bekend worden van de ‘Muslim Ban’ al openbaar dat zij 1 miljoen dollar zouden doneren aan de ACLU, een orgaan dat zich inzet voor mensenrechten in Amerika. Daarmee oogstte het bedrijf veel lof. Uber kampt ondertussen al langer met kritiek, mede doordat CEO Kalanick zich vorig jaar al aansloot bij de economische adviesraad van Donald Trump samen met Tesla CEO Elon Musk.