Google ‘vergat’ te vertellen dat er een microfoon in de Nest Secure zit

Nest-Secure

Google kondigde begin deze maand aan dat zijn beveiligings- en alarmsysteem Nest Secure een update kreeg. Vanaf nu werd het mogelijk om de Google Assistant te gebruiken op het apparaat. Maar veel gebruikers wisten helemaal niet dat het apparaat überhaupt een microfoon had. Nu blijkt waarom: de internetgigant zegt te zijn ‘vergeten’ dit te melden, aldus Business Insider.

De microfoon bevindt zich specifiek binnen de Nest Guard, wat het alarm, de keypad en de bewegingssensor is binnen Nest Secure. Dat stond echter niet in het materiaal over het product vermeld. Een woordvoerder van Google zegt nu tegenover Business Insider dat dit ‘een fout’ was.

“De microfoon in het apparaat was nooit bedoeld als geheim en had in de specificaties moeten staan. Dat was een fout van onze kant”, aldus de woordvoerder. Google zegt verder dat de “microfoon nooit aan heeft gestaan en alleen geactiveerd wordt als gebruikers de optie specifiek inschakelen”.

De microfoon werd toegevoegd om later nieuwe functies toe te voegen, zoals de mogelijkheid om gebroken glas te detecteren.

Privacy

Het is echter niet echt een goed moment om te ontdekken dat er een microfoon zit in de Nest Guard. De afgelopen tijd zijn er flink wat nieuwsberichten geweest over tech-bedrijven die beloven de privacy van hun gebruikers te bewaken, en dat niet altijd lijken te doen. Nu is er hier gelukkig geen bewijs dat je privacy ooit in het geding is geweest.

Toch zijn er in het verleden wel andere privacy-gerelateerde problemen geweest bij Google. Denk bijvoorbeeld aan het incident in 2010 toen het bedrijf toegaf dat zijn vloot aan Street View-auto’s ‘per ongeluk’ persoonlijke data verzamelde die via onbeveiligde WiFi-netwerken werden verstuurd.