Developers die een bot voor Telegram bouwen kunnen 1 miljoen dollar winnen

Kun jij een beetje aardig programmeren? Dan is deze wedstrijd van messenger app Telegram misschien wel jouw ticket to the tropics. Het bedrijf van de Russische internetondernemer en idealist Pavel Durov is namelijk op zoek naar developers die interessante botjes voor het platform kunnen ontwikkelen in ruil voor het enorme prijzengeld van maar liefst 1 miljoen dollar.

Botjes in messenger apps zijn hot: Een bot is een geautomatiseerd script dat jouw vragen of opmerkingen herkent en daar actie op kan ondernemen. Denk Siri, maar dan in een app berichtje. Experts verwachten grote dingen van botjes: Zo zou je in de toekomst heel gemakkelijk je vliegtickets kunnen boeken via een appje, of bijvoorbeeld een bedrijf of expert om advies vragen. Maar een eenvoudig botje kan ook gebruikt worden om een gifje of YouTube video op te zoeken in een chatgesprek met je vrienden.

0c5b40044c73018bfc

Omdat Telegram ook een gouden toekomst voor dit soort toepassingen ziet, roept het bedrijf nu dus de developer community op om mee te denken over hoe die chatbots er uit zouden moeten zien. Het prijzengeld van 1 miljoen dollar wordt verdeeld onder meerdere prijzen: Het minimale bedrag dat er te winnen valt is $25.000. Prijzen worden de rest van het jaar uitgedeeld aan diverse projecten, tot aan 31 december 2016.

De wedstrijd criteria zijn volgens Telegram redelijk straight forward: Zorg dat je bot snel is en toegevoegde waarde biedt voor de gebruiker. Dat lijkt makkelijker dan het is, op de bots die er op dit moment al op de markt zijn bijvoorbeeld binnen Facebook messenger is veel kritiek omdat ze niet bijzonder nuttig zouden zijn. De bot die Facebook vorige week demonstreerde tijdens zijn F8 event was volgens veel gebruikers ronduit teleurstellend.

Meer informatie over de Telegram Bot Prize vind je op deze pagina, achtergrond info over hoe je een bot maakt voor Telegram staat onder meer hier.