Watly levert schoon drinkwater, elektriciteit en internet aan afgelegen dorpen

3000 inwoners van een dorp in Ghana worden voorzien van schoon drinkwater, elektriciteit en internet. En dat alleen met zonne-energie. Dat schrijft Fast Company. Het systeem heet Watly en is ontwikkeld door een Spaans bedrijf, dat het niet alleen in ontwikkelingslanden wil inzetten, maar ook in droge gebieden zoals Californië.

Watly kan zout oceaanwater ontzilten en water uit rivieren, plassen of grondwater reinigen, zodat het veilig te drinken is. Tijdens dit proces wordt het water ook weer gebruikt om de zonnepanelen te koelen, die normaal gesproken oververhit zouden raken bij extreem hoge temperaturen. Met de elektriciteit die opgewekt wordt, kan de machine vervolgens ook verbinding maken met een satelliet of 4G-netwerk.

Daarmee kan het bedrijf in de gaten houden hoe Watly gebruikt wordt, maar kan iedereen in een straal van 800 meter rondom het systeem ook gebruik maken van het internet.

Na de installatie in Ghana, is het bedrijf nu een Indiegogo-campagne gestart om het project verder te financieren. Met het eerste streefbedrag van 75.000 dollar kan Watly één unit bouwen die 750 mensen van water kan voorzien. Eén systeem kan echter op vier units worden aangesloten. Daarvoor moet het bedrijf 650.000 dollar ophalen. Niet alleen kan het mensen dan voorzien van schoon drinkwater, maar ook van elektriciteit en internet.