Deze fiets van Mokumono Bicycles is helemaal door robots gemaakt

Mokumono Bicycles

Twee Nederlandse broers, Bob en Tom Schiller, richtten in 2015 Mokumono Bicycles op. Nu heeft dat bedrijf zijn eerste product op de markt: de Delta. Het meest bijzondere aan die fiets is misschien wel hoe deze gemaakt is. Vrijwel alles is in Europa gemaakt en ook nog eens door robots. Ze vertellen hun verhaal op de website van partner Hubs.

Vrijwel alle fietsen worden tegenwoordig buiten Europa gemaakt. Mokumono stelde echter dat dit achterhaald en inefficiënt is. De voornaamste reden dat de productie buiten Europa gebeurd, is dat werknemers daar goedkoper zijn. Maar daar is natuurlijk een oplossing voor: gebruik minder mensen voor de productie.

Auto’s

Daarvoor keken de broers af bij de productie van auto’s. Daarbij worden platen gebruikt en wordt er geautomatiseerd gelast. Bij fietsen worden de losse onderdelen eerst gemaakt en vervolgens met de hand aan elkaar gelast. Dat is een lang proces, maar heeft ook als nadeel dat het metaal in rare vormen kan springen door alle hitte. Daarom moet je het metaal achteraf dan ook nog behandelen.

Mokumono Bicycles

Bij Mokumono doen ze het dus anders. Hun fietsen bestaan uit twee platen aluminium die in de juiste vorm gedrukt worden. Daarna worden ze met een laser automatisch aan elkaar gelast. Daardoor wordt het proces eenvoudiger en geschikt om te automatiseren. Bovendien is er minder werk nodig en is het hele proces sneller. Tot slot zijn er minder componenten en wordt er minder hitte op het metaal geplaatst.

Beschikbaarheid

Inmiddels is die fiets, de Delta, dus op de markt. Alle onderdelen worden door Nederlandse bedrijven gemaakt. De fiets wordt door het Mokumono-team zelf in elkaar gezet. De bedoeling is nu dat de fiets naar de massa gebracht wordt. Goedkoop is de fiets overigens niet. Hij is vanaf 1.690 euro te koop.

Mokumono Bicycles