Wat moet je doen als je gehackt bent? Check de poster van het Nederlands Cyber Collectief

EHBH Nederlands Cyber Collectief

Weet jij wat je moet doen als je gehackt bent? Waarschijnlijk niet en zit je met je handen in het haar. Het Nederlands Cyber Collectief heeft samen met partners echter aan een manier gewerkt om dat te voorkomen. De organisatie heeft een poster gemaakt met tips die je zelf kunt uitvoeren: Eerste Hulp bij een Hack (E.H.B.H.).

“Veel mensen raken bij een hack in paniek en zetten abrupt de computer uit”, aldus, Kokke van der Werf, directeur van Het Collectief. “Het is vreemd dat er nog geen algemeen advies was. Iedere Nederlander zou in een fractie van een seconde moeten weten wat te doen bij een hack. Volgens ons is die bewustwording essentieel.”

Maatregelen

Op de poster staan maatregelen die je zelf, direct kunt nemen om de schade van de hack te beperken. Ook voorkom je hiermee herhaling. Daarmee krijg je dus stap voor stap de informatie die je nodig hebt. De poster kun je downloaden, maar ook gratis bestellen via de post. Dan kun je hem naast je computer hangen, voor als het ergste is gebeurd.

“Zo weet je bij een hack wat je te doen staat, ook zónder internet”, vertelt Kokke. “De rust bewaren en de juiste stappen zetten. Daar draait het om. Niet alleen om de schade te beperken, maar ook om de oorzaak te vinden om zo herhaling te voorkomen.