Deze lamp luistert gesprekken af en deelt ze automatisch via Twitter

Geen zorgen, hoewel deze lamp werkelijk in staat is om gesprekken af te luisteren en deze automatisch te versturen via Twitter, gaat het hier om een kunstproject en zal de zogenaamde Conversnitch niet massaal in productie gaat.

De afluisterlamp is ontworpen door Kyle McDonald en Brian House, met hun project willen ze vragen oproepen over de aard van publieke en privé-ruimtes in een tijdperk waar vrijwel alles kan worden gedocumenteerd en verzonden via afluisterapparaten die verbonden zijn aan het internet.

Wat zou het voor een ruimte – als een bibliotheek, een openbaar plein of iemand’s slaapkamer – betekenen wanneer de conversnitch er wordt neergezet? “Wat zou dit voor invloed hebben op de machtsrelaties in bepaalde ruimtes?” vraagt House zich af, en “wat als de bijbehorende Twitterstream niet door ons, maar door de overheid zou zijn opgezet?”

13958321221_a49a8131e3_o

De surveillance gadget die gisteren werd onthuld bestaat uit een kleine computer, een microfoon, een LEDlampje en een simpele plastic bloempot. De technologie kan als een gewone lamp worden aangesloten aan de elektriciteit, en verstuurt automatisch al het opgevangen geluidsmateriaal via het dichtstbijzijnde open Wifi-netwerk.

In een video laten de twee kunstenaars zien hoe ze de lamp stiekem in verschillende openbare locaties in New York hebben geplaatst en mensen er mee hebben afgeluisterd. Opgevangen audiofragmenten worden in losse zinnen (weliswaar anoniem) getweet via @conversnitch.

Vrij confronterend maar tegelijkertijd ook een erg grappige en ludieke manier om de maatschappij bewust te maken van het gemak waarop we tegenwoordig kunnen worden afgeluisterd of bespied. Ineens kun je zelfs de lampen in de plaatselijke McDonalds niet meer vertrouwen!