Ondanks dat bijna alle etenswaren of dranken keurig voorzien zijn van data die aangeven tot wanneer iets houdbaar is, weerhoudt het mensen er niet van om voor de zekerheid te snuffelen aan de melk. Geur is vaak de simpelste manier om er achter te komen of iets nog eet- of drinkbaar is. Een recent ontwikkelde sensor doet precies dat, op basis van geur geeft hij aan of eten/drinken over de datum is.
Het bedrijf C2Sense heeft een kleine sensor ontwikkeld welke de toestand van fruit, vlees, vis en gevogelte kan ruiken. Volgens CTO Jan Schnorr van C2Sense een oplossing voor een groot probleem, want bedorven voedsel zorgt ervoor dat ander voedsel sneller bederft. Verspild voedsel, onder andere door bederving, kost de economie jaarlijks 750 miljard dollar.
Nauwkeuriger dan jouw neus
De technologie van C2Sense in staat om hele kleine hoeveelheid van een bepaalde stof waar te nemen. Zo geven stukken fruit die beginnen te rijpen kleine hoeveelheid etheen af, die niet waarneembaar is met een menselijke neus. Winkeleigenaren kunnen deze sensor bijvoorbeeld gebruiken voor het scheiden van rijpend fruit van de rest.
De techniek waarmee C2Sense de sensoren uitrust wijkt niet erg af van hoe het menselijk reukvermogen werkt. Microdeeltjes worden ergens in je neus door een chemisch proces omgezet in impulsen voor je hersenen. Zo werkt de sensor van C2Sense ook.
Nieuw soort materiaal
De sensor was niet mogelijk geweest zonder de ontdekking die Schnorr deed in zijn tijd als student aan MIT (Massachusetts Institute of Technology). Daar vond hij het materiaal uit dat chemisch reageert op deeltjes etheen. Deze techniek heeft hij in de sensor zodanig aangepast dat het materiaal ook op andere deeltjes reageert. Het huidige prototype is daarom nu in staat om vier soorten geuren waar te nemen.
De droom van Schnorr is om uiteindelijk de chip in te bouwen in diverse verpakkingen, zodat consumenten beter kunnen zien wanneer ze iets moeten gebruiken. Wel moet de chip zodanig goedkoop zijn dat de kosten van producten niet omhoogschieten. Dan is het vervolgens een kwestie van de chip scannen met je smartphone om erachter te komen hoe vers een product is.