Tech-bedrijven liggen gedurig met elkaar in clinch als het gaat om patentrechten. Zo kunnen we ons allemaal nog wel de langdurige strijd tussen Apple en Samsung herinneren. Het is nog maar de vraag of de twee bedrijven ooit de strijdbijl zullen begraven.
Hoe meer patentrechten een bedrijf heeft, hoe machtiger zij (denken te) zijn. In veel gevallen leidt het patentrecht uiteindelijk niet tot een daadwerkelijk product, maar ziet het ernaar uit dat zij het patent aanvragen uit angst voor de concurrentie.
In 2014 werden ook weer de nodige patenten aangevraagd en toegekend door US Patent and Trademark Office. Tijd om maar eens te kijken wie nu eigenlijk de koploper is. Onderstaand de top 5 tech-bedrijven met de meeste patenten.
1. IBM
De onbetwiste nummer één is techgigant IBM, met maar liefst een voorsprong van 3000 patenten op de nummer twee van de lijst. IBM voert hiermee al ruim 22 jaar de lijst aan wat betreft het aantal patentrechten dat zij per jaar weten te bemachtigen. In 2014 bleef de teller voor IBM steken op maar liefst 7534 patenten, wat neerkomt op een gemiddelde van meer dan 20 patenten per dag.
2. Samsung
Het is duidelijk dat Samsung vorig jaar de strijd heeft gewonnen van Apple als we kijken wie de meeste patentrechten wist te bemachtigen in 2014. Met 4952 is Samsung de nummer twee van de lijst.
Onder de patentrechten van Samsung bevindt zich onder andere het octrooi op een camera met een doorzichtig display. Het is tot op heden niet bekend of het product er ooit zal komen, maar Apple hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat Apple met het product aan de haal gaat.
Daarnaast bemachtigde Samsung ook de nodige patentrechten omtrent een slimme bril. Zo hebben zij onder andere het patent in handen om een virtueel toetsenbord te ontwikkelen voor de Galaxy Glass.
3. Canon
Canon is misschien niet het bedrijf dat je op de derde plaats had verwacht, maar Canon bouwt achter de schermen flink door aan zijn marktaandeel op het gebied van fotografie. Met 4055 patenten liggen zij kort achter Samsung en blijven zij techgiganten als Apple en Google voor. Het is voor de twintigste keer op rij dat het bedrijf in de top vijf is te vinden.
De patentrechten richten zich voor een groot deel op mobiele apparaten die de beschikking hebben over meerdere touchscreens en scherpstelling.
4. Sony
2014 was misschien niet het top jaar waar Sony op had gehoopt, mede dankzij de hack op het bedrijf, maar wat betreft patentrechten heeft Sony het ‘goed’ gedaan. Zo heeft het bedrijf onder andere een patent weten te bemachtigen op het gebied van ‘cloud-gebaseerde’ televisie. De teller van Sony bleef in 2014 steken op 3224 patenten.
Daarnaast vroeg Sony diverse opzienbarende patenten aan, waaronder het patent op de SmartWig. De SmartWig is een slimme pruik die een aantal belangrijke biometrische eigenschappen, zoals hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur kan meten. De pruik is echter ook voorzien van GPS en kan dus helpen bij het navigeren.
5. Microsoft
Techgigant Microsoft wist vorig jaar 2829 patentrechten te verwerven. Hiermee sluit het bedrijf de top vijf af en laat het Google en Apple achter zich. Onder de patentrechten van Microsoft bevinden zich onder andere octrooien op het gebied van smartphones voor in het theater en de verwerking van data.
De grootste ‘verliezers’
Onder de grootste ‘verliezers’ bevinden zich onder andere Google en Apple. Met een achtste plaats staat Google nog wel in de top 10, maar komt het qua patentaantallen niet in de buurt van bijvoorbeeld Samsung. De teller van Google stokte vorig jaar bij 2566 patentrechten.
Google wist wel enkele patenten te bemachtigen op het gebied van virtual reality, een markt die in volle ontwikkeling is. Daarnaast wist Google ook een patent binnen te slepen op het gebied van gebaarherkenning voor de Google Glass en hebben zij het recht om de privémodus van je browser aan te zetten.
Apple valt in 2014 zelfs buiten de top 10. Met 2003 patenten neemt het bedrijf de elfde plaats in en wist het bedrijf minder dan de helft van Samsung’s aantal patenten in de wacht te slepen.
Onder Apple’s patentrechten bevinden zich onder meer het octrooi voor een virtual reality headset, het recht op een Go Pro-achtige camera en het patent op een smartwatch met bewegingsherkenning.
Natuurlijk zegt het aantal patenten minder dan de kwaliteit van de patenten, maar voor de techgiganten is het elk jaar weer een strijd om zoveel mogelijk rechten binnen te slepen.