Facebook rolt nieuwe functie uit om zelfmoord te bestrijden

Zelfmoord, het is een gevoelig maar zeer belangrijk thema binnen onze samenleving. Door onder andere de hoge verwachtingen en de gehaaste maatschappij lopen er steeds meer mensen rond met suïcidale gedachten. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks één miljoen wereldburgers zelfmoord plegen.

Ook in de Verenigde Staten ontkomen ze niet aan dergelijke, dramatische gebeurtenissen. Dagelijks stappen 87 Amerikanen ‘vrijwillig’ uit het leven.

Facebook

Aangezien veel personen hun suïcidale gedachten delen op sociale media als Facebook en Twitter, heeft Facebook besloten om deze personen te helpen en te overtuigen om hulp te zoeken. Het bedrijf kondigt op haar officiële Safety blog aan dat het een nieuwe functie gaat uitrollen om zelfmoord te bestrijden.

Met de nieuwe functie is het mogelijk om suïcidale berichten te rapporteren, waardoor Facebook op de hoogte wordt gebracht van dergelijke berichten. Vervolgens wordt het bericht grondig geanalyseerd door een professioneel team om te zien of de persoon in kwestie hulp nodig heeft.

facebooksuicide

Indien nodig, verstuurt Facebook waarschuwingsberichten naar de persoon die het bericht geplaatst heeft. De informatie die de persoon ontvangt staat volledig in het teken van preventie om de persoon te ondersteunen. Vervolgens kan de persoon eenvoudig in contact komen met een speciale hulplijn: de Suicide Prevention LifeLine.

Daarnaast nemen de specialisten ook contact op met de rapporteur van het bericht. De rapporteur krijgt de mogelijkheid om de persoon in kwestie als eerste aan te spreken op de suïcidale gedachten. Vervolgens kan de persoon gewezen worden op het speciale hulpteam, waardoor Facebook de personen hoopt te behoeden voor zelfmoord.

De functie wordt in de aankomende maanden geïntroduceerd in de Verenigde Staten, maar Facebook laat weten dat het ook werkt aan een wereldwijde uitrol van de functie. Het is echter niet bekend wanneer de functie in Nederland wordt uitgebracht.