Deze video laat zien hoe Apple de komende jaren duurzaam gaat ondernemen

Apple blijft zich ontwikkelen op het gebied van duurzame energie na de positieve beoordeling van Greenpeace eerder deze maand. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat meer dan honderdtwintig winkels inmiddels zijn overgestapt op duurzame energie en dat dit aantal in de toekomst uitgebreid zal worden. Daarnaast benadrukt Apple dat alle data-centra inmiddels volledig zijn overgaan van fossiele brandstoffen zoals kolen naar uitsluitend duurzame energiebronnen zoals zonnecellen en windmolens. Dit komt ook naar voren in de nieuwe video “Better”, ingesproken door CEO Tim Cook.

In de video legt Cook uit dat Apple streeft naar het verminderen van haar impact op het klimaat door onder meer duurzame materialen te gebruiken voor haar producten. De video is opgenomen op verschillende faciliteiten van Apple. De afgelopen jaren is Apple meer en meer bezig om het bedrijf milieuvriendelijk te maken en Cook lijkt deze lijn door te willen trekken. Hij maakt in de video dan ook duidelijk dat het belangrijk is dat bedrijven meer doen om klimaatverandering tot een halt te brengen. Greenpeace noemt Apple daarom niet voor niets: “the most innovative and most aggressive” in Silicon Valley op het gebied van schone energie.

De transformatie van Apple’s datacentra heeft de afgelopen jaren stapsgewijs plaats gevonden. Zo werden er geleidelijk steeds meer zonnepanelen, brandstofcellen, waterkrachtprojecten en geothermische projecten gebouwd. Bij elkaar opgeteld gaat het om een grote omslag, zeker gezien de bijzonder slechte beoordeling die Apple in 2012 van Greenpeace ontving. Ook Apple’s nieuwe hoofdkantoor in Cupertino, Californië zal volledig op duurzame energie draaien. Bovendien heeft het bedrijf onlangs Lisa Jackson, voormalig bestuurder van het Amerikaanse Environmental Protection Agency, aangenomen als vice-president voor milieu-initiatieven.

Er zijn echter nog veel stappen te zetten voor Apple. Zo draaien inmiddels alle Apple faciliteiten op duurzame energie maar geldt dat niet voor de productielijn van onder meer iPhones, iPads en MacBooks. Het is niet duidelijk hoe lang het zou duren om ook al deze producenten over te laten stappen op duurzame energie; als dat al mogelijk is. Dat neemt niet weg dat het bedrijf inmiddels als voorbeeld kan dienen voor vele andere grote bedrijven – zoals Amazon – die een stuk minder goed presteren op het gebied van duurzaamheid.