Europees onderzoek: deze voordelen van thuiswerken ervaren we massaal

thuiswerken

Als er één ding is dat we hebben geleerd door de coronacrisis met de lockdowns, dan is het wel thuiswerken. Waar een hoop werknemers in het begin nog sceptisch waren over dit fenomeen, is het nu niet meer weg te denken uit onze levens. Wat blijkt? Slechts één op de zeven werknemers wil terug naar het traditionele ‘9 tot 17-model. Is ‘hybride werken’ dan toch een blijvertje?

Uit onderzoek van The Future Laboratory, dat werd uitgevoerd onder 14.000 werknemers uit verschillende landen, blijkt dat dit wel het geval is.

Hybride werken

Een overgrote meerderheid (86 procent) van de Europese werknemers die hybride werkt, verlangt niet terug naar het traditionele 9-17 werkschema. Duitsland (7 procent), Zweden (11 procent) en Polen (12 procent) zijn hierin de koplopers.

Maar toch is het thuiswerken niet voor iedereen het beste. Eén op de vijf werknemers worstelt ermee om van werk naar privé over te schakelen. Iets meer dan een kwart (26 procent) heeft door het thuiswerken altijd het gevoel aan het werk te zijn of tot laat in de avond klaar moeten staan. Met name de Denen hebben hier een handige oplossing voor gevonden. Zij hebben de meest nieuwe ruimtes in huis gecreëerd om werk en privé gescheiden te houden.

Huishoudelijke klusjes onder werktijd

Misschien is het thuis- of hybride werken niet voor iedereen weggelegd, maar een hoop mensen vullen hun tijd wel op een handige manier in. Ongeveer één derde combineert werken met huishoudelijke taken, zoals een wasje draaien of boodschappen laten bezorgen onder werktijd.

Slimme apparaten

Uit het onderzoek blijkt dat een hoop werknemers technologie gebruiken om de grenzen van het thuiswerken te bewaken. Maar liefst twee derde (65 procent) van de Europeanen geeft aan dat slimme technologie hen geholpen heeft bij het aanpassen van een nieuwe routine. 51 procent geeft aan dat technologie een welkom hulpmiddel is om grenzen te stellen en zo de controle over hun leven terug te krijgen.

Verder gebruikt 16 procent hun smartphone om herinneringen in te stellen voor afspraken. 13 procent van de werknemers maakt gebruik van slimme apparaten. Ook time-management apps worden door 10 procent van de werknemers gebruikt. En 38 procent van de Europese werknemers gebruikt slimme apparaten of apps om hun werk- en thuisapparaten te beheren.

4 tips om grenzen te stellen tussen werk en privé

  1. Poetsen zoals in Bhutan
    Bhutan staat bekend om het belang dat het land hecht aan het Bruto Nationaal Geluk. Een goede reden om het Bhutaanse ‘hersenpoetsen’ over te nemen. Het is een eenvoudige mindfulnesstraining waar elke schooldag in Bhutan mee begint en eindigt. De uitvoering is simpel: richt je vijf minuten op je eigen ademhaling, in stilte. Zo kun je de dag rustig beginnen, maar ook op een fijne manier afsluiten. Nog een fijne manier om de dag echt af te sluiten: ruim je werkcomputer en de bijbehorende spullen op. Zo word je niet constant herinnert aan alles wat je nog voor werk moet doen.
  2. Lunchen op z’n Frans 
    Thuiswerken kan best eenzaam zijn, dus waarom zou je niet – geheel op z’n Frans – in gezelschap lunchen? Nodig een vriendin uit, eet samen buiten de deur of klopt even bij je buurman aan. Het kan natuurlijk ook digitaal, zo spreek je die verre vriend ook weer eens.
  3. Bewaak je grenzen 
    Neem af en toe tijd voor jezelf. Ben je manager? Moedig dan ook je werknemers aan om dit af en toe te doen. Voeg bijvoorbeeld een regel in elke mail toe waarin je aangeeft niet direct een reactie op je mails te verwachten (wanneer dit mogelijk is). Stel ook grenzen aan je huisgenoten en laat ze weten wanneer je echt niet gestoord wil worden.
  4. Op z’n Japans van de natuur genieten 
    Ooit van Shinrin-yoku gehoord? Misschien wel in de Nederlandse vorm: bosbaden. Het houdt in dat je geniet van de geuren, kleuren, geluiden en alles wat je ziet in de natuur. Je laat je als het ware onderdompelen in de natuur om je welzijn te bevorderen. Neem af en toe een pauze en ga een blokje om.
Beeld: Unsplash