Deze wereldkaart toont elk apparaat dat verbonden is met het internet

Het zal niet lang meer duren of we leven in een wereld waarin niet alleen onze laptops en smartphones, maar ook onze koelkasten, wasmachines en auto’s continu verbonden zijn met het internet. ‘The Internet of Things’ is een toekomstvisie die de komende jaren steeds meer werkelijkheid zal gaan worden. Maar dat we op dit vlak nog een lange weg te gaan hebben bewijst deze wereldkaart.

De kaart toont alle apparaten die op dit moment verbonden zijn met het internet, en werd samengesteld door zoekspecialist John Matherly. Hij voerde een relatief eenvoudig eigen onderzoekje uit waarbij hij elk publiekeĀ IP adres in de wereld pingde om zijn respons en locatie te testen. De resultaten werden geplot op een wereldkaart. Naar eigen zeggen kostte het hem slechts 17 uur om zijn project te voltooien.

Zo valt goed te zien welke gebieden in de wereld het meest ‘online’ zijn op dit moment, en wordt goed duidelijk dat dit allesbehalve regelmatig verdeeld is over de wereld. De blauwe kleur geeft een mindere mate van apparaten aan, rood staat voor een hoge intensiteit online apparatuur.

Bekijk de kaart hier in het groot.