Diensten van Uber alsnog verboden in Duitsland

De rechtbank van Frankfurt heeft opnieuw besloten om de taxidienst van Uber in heel Duitsland te verbieden, zo meldt de New York Times. Volgens de rechtbank overtreedt het bedrijf de Wet van Personenvervoer, omdat de particuliere chauffeurs niet over de juiste vergunningen beschikken.

Vorig jaar september oordeelde de rechtbank tijdens een kort geding ook al dat Uber de wet heeft overschreden. Echter werd twee weken later besloten om het oordeel in te trekken, omdat er geen reden was om een versnelde beslissing te nemen. Zeven maanden later is het oordeel opnieuw keihard voor Uber: een nationaal verbod.

De rechtbank oordeelt opnieuw dat Uber zich niet houdt aan het verkrijgen van de juiste vergunningen. De particuliere chauffeurs beschikken niet over de juiste vergunningen, die traditionele taxichauffeurs wel in het bezit hebben. Hierdoor overtreden de chauffeurs de Wet van Personenvervoer, aldus de rechtbank. Als Uber zijn diensten voortzet in Duitsland, riskeert het bedrijf een boete van 250.000 euro per rit. Chauffeurs met een taxilicentie mogen overigens nog wel voor Uber blijven rijden.

Met name de particulieren dienst UberPOP zorgt voor veel weerstand uit de taxibranche. De diensten van Uber zijn inmiddels in de nodige steden en landen verboden, waaronder Nederland en Spanje, maar het bedrijf blijft de diensten zonder problemen aanbieden. Dit heeft inmiddels tot de nodige confrontaties geleid tussen traditionele taxichauffeurs en chauffeurs van Uber.