Disney gehackt; hackers dreigen nieuwe Pirates of the Caribbean online te plaatsen

Pirates of the Caribbean Disney

Disney is het slachtoffer geworden van een hack. De cybercriminelen zouden de nieuwe Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales in handen hebben. Betaalt Disney niet, dan wordt de film online geplaatst. De studio weigert echter te betalen en werkt met de FBI om er achter te komen wie achter de hack zit, weet Deadline.

CEO Bob Iger heeft niet bekend gemaakt welke film de hackers hebben, dus het is maar de vraag of de claim van de criminelen klopt. Iger bevestigde echter wel dat er een incident is geweest. De hackers zeggen nu dat ze delen van de film stukje bij beetje online gaan zetten als er niet betaald wordt.

Officieel heeft Disney niet gereageerd, maar volgens bronnen bij het bedrijf wil het dus niet betalen. De situatie doet denken aan de Netflix-hack begin deze maand. Toen kregen criminelen het nieuwe seizoen van Orange is the New Black in handen. Netflix weigerde ook om te betalen en de serie werd inderdaad online geplaatst.

Moeilijk

Volgens Hector Monsegur, Director of Security Assessments voor Rhino Security Labs, is dit een van de moeilijkste dingen waar de FBI aan moet werken. De FBI moet de aanval namelijk herleiden. “Dat is bijna onmogelijk, omdat je verschillende hackers hebt uit vrijwel de gehele wereld. Bovendien zijn zij op de hoogte van technieken om ze op te sporen. Je kunt dus een Egyptische hacker zijn die Russische software gebruikt, zodat het er Russisch uitziet maar het eigenlijk uit Egypte komt.”

Dit soort grote bedrijven kunnen gehackt worden via kleinere productiebedrijven en verkopers. Die hebben volgens Monsegur een minder goede beveiliging en hebben “waarschijnlijk het budget niet om zich op hun eigen beveiliging te richten”. Daardoor zouden hackers gemakkelijk binnen kunnen komen.

De nieuwe Pirates of the Caribbean-film moet op 25 mei in Nederland verschijnen. Maar als deze hackers zich aan het voorbeeld van de aanval bij Netflix houden, bestaat de kans dat de film al eerder te downloaden is.