Dit is Nuimo, een universele afstandsbediening voor alle smart devices in je huis

Het is waarschijnlijk alleen maar logisch dat er op dit moment een hoop smart home innovatie vanuit Duitsland onze kant op komt waaien. Ons buurland, bekend om zijn degelijke wasmachines, koelkasten en andere witgoed apparatuur, huisvest op dit moment tal van interessante startups die zich buigen over het vraagstuk hoe je huis in de toekomst slimmer kan worden. Neem bijvoorbeeld Senic, het bedrijfje achter de Nuimo: Een klein groepje techneuten en industrieel ontwerpers die samen een universele afstandsbediening voor in je huis bedachten.

De Nuimo ziet er op het eerste oog uit als een Nest-achtig device, maar dan iets kleiner en mobieler. Het apparaat is ontworpen als een universele afstandsbediening voor alle connected devices die je in je woning hebt staan. Zo kun je er de voordeur mee open doen (als je in het bezit bent van een smart lock tenminste), je Sonos mee aanzetten, de temperatuur op je Nest wat bijdraaien of de Philips Hue lampen mee op een andere kleur zetten. En dat allemaal met één device.

Natuurlijk kun je je afvragen waarom je dat niet gewoon met je smartphone zou doen. Alle eerder genoemde apparaten worden namelijk aangestuurd met een bijbehorende app. Maar volgens de bedenkers van Nuimo bederft al dat gepiel op je mobiel de sfeer in huis.

Met Nuimo hoef je niet meer de hele tijd op je scherm te staren en te zoeken naar allerlei apps. Je hebt één device voor al je apparaten en bedient die met een ouderwetse druk op de knop. Dat is niet alleen sneller voor de meeste gebruikers, maar ook een stuk socialer omdat het je minder bezig houdt.

Schermafbeelding 2015-09-02 om 11.54.43 Schermafbeelding 2015-09-02 om 11.54.55

Behalve eerder genoemde devices kun je de Nuimo ook gebruiken om eigen (connected) hardware te verbinden: Via en vrij beschikbare SDK draait een beetje techneut zo een eigen app in elkaar om in combinatie met het apparaat te gebruiken.

Het apparaat is op dit moment alleen nog maar beschikbaar voor pre-order maar tijdens de IFA in Berlijn krijgen we de kans om een van de eerste prototypes zelf uit te proberen. De interface is intuïtief en je kunt zien dat er veel tijd is besteed aan de moderne vormgeving. De besturing laat zich het beste vergelijken met het aloude scrollwheel van de eerste generatie iPods: Door te draaien zet je het volume van de muziek harder en dankzij het ingebouwde LED display zie je altijd welke app je op dat moment aan het besturen bent.