Dit zijn de 5 meest innovatieve voertuigen van Nederlandse bodem

[Sponsored Story]Een bezoekje aan het lab van de Nederlandse fietsenmaker Sparta, begin deze maand, bracht ons aan het denken. Die fiets is onlosmakelijk met ons land verbonden, maar wat zijn nu eigenlijk de meest innovatieve voertuigen die er de afgelopen jaren in ons land zijn bedacht?

1. Stella Solar Car

stella

Hoe innovatief en impactvol kan ons landje zijn? Volgens de juryleden van Amerikaanse Crunchie Award behoorlijk; zij verkozen begin vorige maand de gezinsauto op zonne-energie van de Technische Universiteit Eindhoven boven Apple Pay en het lanceringsplatform van SpaceX – bepaald geen kleine innovaties!

De Stella is nog maar het begin. We willen in de toekomst een auto waarmee iedereen gratis kan rijden, dat is onze droom‘, aldus teamcaptain Lex Hoefsloot tegenover ClearTechnology.

2. De Zelfrijdende Auto

zelfrijdende auto nederland

Een lekkere bijnaam heeft ‘ie nog niet, maar makkelijk vergeten doe je hem ook niet: de zelfrijdende auto die eind dit jaar tussen Ede en Wageningen zal gaan rijden. Een Europese primeur waar we trots op mogen zijn. Zelfs als het ritje ‘slechts’ 6 kilometer zal zijn en het autootje er zo uit ziet.

Het is niet zo dat ze het bij Google beter doen, immers.

3. ELF – Electric, Light & Fun

elf ebike

Goed, terug naar het fietspad. Want naast die zelfrijdende auto heb je grote kans nog een opvallend voertuig tegen te komen in Ede. De ELF is een fiets met elektrische hulpmotor. Die motor krijgt zijn stroom van een serie zonnepanelen op het dak en zo behoeft de naam plots een stuk minder uitleg!

De actieradius van de ELF is niet spectaculair: 35 kilometer. Genoeg om een rondje door je stad te maken wellicht, maar daarna moet ‘ie wel in het stopcontact óf 7 uur opladen in het zonnetje!

4. Pal-V vliegende auto

pal-v-vliegende-auto-3

Is het een motor? Is het een auto? Neen, het is een helicopter! De vliegende auto van Pal-V is al sinds 2008 in ontwikkeling in samenwerking met de TU Delft, maar het meest recente prototype maakt toch wel erg veel indruk.

Het Personal Air Land-Vehicle kan binnen 160 meter opstijgen. Eenmaal in de lucht heeft het voertuig een maximale actieradius van 500 kilometer en een topsnelheid van 180 kilometer per uur.

5. Sparta ION x Google Glass

ion sparta glass

Uiteraard mag een ode aan de inspiratiebron niet ontbreken. Want het voertuig zelf is dan misschien niet het meest innovatie dat we de afgelopen jaren zagen, de mindset van verandering die Sparta uitstraalt met zijn ION fiets met Google Glass koppeling kan niet ontzegd worden.

Welke voertuigen mis je nog in ons overzicht? Laat het ons weten in de comments of via Twitter!