Dit zijn de vijf belangrijkste tech-banen van morgen

De toekomst ligt overduidelijk bij de technologie, wat betekent dat er ontzettend veel werk in is. Maar nu steeds meer geautomatiseerd wordt, is het moeilijk om te beslissen in welke hoek je dan precies moet gaan zitten. Onderzoek van Indeed kan daar een handje bij helpen. Dit zijn namelijk de vijf belangrijkste tech-banen van morgen.

Indeed onderzocht welke namelijk wat de acht meest toekomstbestendige banen zijn in Nederland. En daar zitten ook vier banen bij uit de tech-sector. Met andere woorden: wil je de tech in, dan is dit waar je het moet zoeken.

Cybersecurityexpert

Deze baan was natuurlijk wel een beetje te verwachten. Nu we steeds vaker te maken krijgen met digitale aanvallen die steeds geavanceerder worden, is beveiliging steeds belangrijker. Daardoor wordt de cybersecurityexpert steeds gewilder en is deze baan dus zeer zeker toekomstbestendig en belangrijk.

Volgens Indeed werken er in Nederland 61.600 mensen in deze branche, die goed is voor 7,2 miljard euro. Een belangrijke reden dat de experts hier zo gewild zijn, is omdat een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld zich in Amsterdam bevindt. En in Den Haag zit ook nog eens het belangrijkste veiligheidscluster van Europa: The Hague Security Delta.

Het aantal vacatures in deze branche is de afgelopen tijd dan ook flink gestegen. Volgens Indeed nam het aantal vacatures in het afgelopen jaar toe met 86,4 procent. in de afgelopen twee jaar steeg het aantal vacatures zelfs met 412,5 procent.

Datawetenschappers

Ook datawetenschappers zijn steeds gewilder. Logisch, want we kunnen steeds meer informatie verzamelen, opslaan en analyseren. Als datawetenschapper kun je de technische en wetenschappelijke expertise die hiervoor nodig is combineren en belangrijke informatie uit die data halen.

Logischerwijs is ook in deze branche het aantal vacatures gestegen. In de laatste twaalf maanden steeg het aantal keer dat er naar een baan in de datawetenschappen werd gezocht met 86,18 procent. De kans is groot dat werkgevers niet lang achterblijven en snel met vacatures aan komen.

Digitale marketing

Als er iets is dat machines niet snel overnemen, zijn het wel de creatieve beroepen. Computers zijn immers nog niet in staat om nieuwe en verrassende ideeën te bedenken. Maar een overlap is er zeker wel, en die vind je terug in de digitale marketing. Zo zijn sociale intelligentie en kennis van nieuwe media in de toekomst gewilde vaardigheden.

Indeed stelt dat digitale marketing recent gegroeid is en dit waarschijnlijk ook blijft doen. Vooral onder millennials is dit een populaire branche: in verhouding met babyboomers zochten zij twee keer zo vaak naar vacatures in deze branche.

Logistiek

Binnen de logistieke sector wordt de toekomst bepaald door opkomende technologieën, bijvoorbeeld het Internet of Things. Toch blijft personeel zeker een vereiste, tussen al die computers in. Volgens Indeed wordt er steeds meer gevraagd naar senior logistiek professionals die de technologie begrijpen en de technologie en logistieke procedures zo goed mogelijk kunnen combineren om processen te optimaliseren.

Gig-worker

Tot slot is er de gig-worker die in populariteit groeit. Dit zijn mensen die zelfstandig werken en vaak een kortstondig dienstverband aangaan met een bepaald bedrijf. De groep bestaat vooral uit millennials.

In de afgelopen twaalf maanden zoeken steeds meer gebruikers naar flexibel en parttimewerk, stelt Indeed. En die trend zet voorlopig door. Binnen de tech is dit ook een trend, dus je zult zeker niet meer veertig jaar achter hetzelfde bureau hoeven te zitten.