Diverse partners van Facebook’s Libra trekken zich terug

Facebook, Libra

Libra, de cryptovaluta van Facebook, ziet zijn partners snel in aantallen verminderen. Na het vertrek van PayPal hebben nu ook vijf andere bedrijven aangekondigd zich terug te trekken uit het project. Dat meldt The Financial Times.

De eerste vergadering van de Raad van Bestuur moest nog plaatsvinden, maar gaat voor een aantal bedrijven niet door. Onder meer Visa, eBay en Stripe hebben zich namelijk teruggetrokken uit het project. Daarnaast zouden Mastercard en Mercado Pago het project verlaten hebben, stellen twee ingewijden van The Financial Times.

De beslissing komt niet helemaal uit de lucht vallen: er waren al geruchten dat de organisaties twijfelden over hun betrokkenheid bij Libra. De organisaties hebben moeite met de kritiek van diverse landen en andere regelgevende partijen die al sinds de lancering van de munt klinkt.

Overheden binnen en buiten Europa hebben diverse zorgen over de munt. Zo vormt het volgens hen een risico voor de financiële stabiliteit, en kan de munt ingezet worden voor het witwassen van geld en het financieren van terreur. Een deel van de critici vindt dat het project geheel stop moet worden gezet.

Interesse blijft wel

Een woordvoerder van Visa laat weten dat ze blijven evalueren en dat “onze uiteindelijke beslissing gemaakt wordt aan de hand van meerdere factoren”. Zo moet het Libra-project van Visa tegemoet komen aan de kritiek van regelgevers.

Visa blijft echter wel interesse houden in het project, aldus de woordvoerder. Dat heeft te maken met “ons geloof dat goed gereguleerde, blockchain-gebaseerde netwerken de waarde van veilige digitale betalingen verder kan uitbreiden naar een grotere hoeveelheid mensen en plekken, zeker in opkomende en ontwikkelingsmarkten”.

Een woordvoerder van eBay laat weten dat het bedrijf zich terug heeft getrokken om zich te richten op het uitrollen van eBay’s “beheerde betalingservaring voor onze klanten”. Stripe denkt dat Libra nog wel “potentie” heeft om de online markt toegankelijker te maken, en staat nog altijd open om op een later moment met het project samen te werken.

Foto: Shutterstock.com