DJI Matrice 200 UAV is een professionele drone die regen en sneeuw doorstaat

DJI Matrice 200

Tijdens MWC staan ook de dronefabrikanten niet stil. DJI introduceerde bijvoorbeeld de Matrice 200 UAV, een serie drones die gericht zijn op commerciële en industriële doeleinden, weet Engadget te melden. En die drones hebben ook nog eens een streepje voor op hun concurrentie, doordat ze onder vrijwel alle weersonstandigheden kunnen vliegen.

Binnen de serie zitten drie verschillende modellen. De M200 heeft een enkele houder voor een gimbal met camera die naar beneden wijst. De M210 heeft er twee, samen met een houder aan de bovenkant voor als je iets vanuit die hoek wilt filmen.  Voordeel daarvan is dat je bijvoorbeeld kunt zoeken naar warmtelekken op een groot gebouw, aangezien je er een thermische camera op kunt zetten. Met de zoomlens kun je vervolgens inzoomen en het gebied goed bekijken.

De M210 RTK heeft dezelfde houders als de 210, maar ook twee modules die volgens het bedrijf zorgen voor navigatie die tot de millimeter precies is.

Flighthub en Flightsense

De nieuwe drones hebben daarnaast een aantal bekende features. Denk bijvoorbeeld een managementsystemen voor het vliegen, de DJI Pilot-app om de drone te besturen vanaf je smartphone of tablet en ActiveTrack. Ook hebben ze ondersteuning voor Flighthub, waarmee je de video’s van de drone realtime kunt streamen. Interessant is dat de drie apparaten ook een techniek – Flightsense – hebben waarmee ze automatisch obstakels vermijden en een nieuwe route uitstippelen.

Zoals gezegd zijn de drones behoorlijk weerbestendig. Regen en sneeuw zijn voor deze apparaten geen probleem, al zou ik onweer en hagel niet uit gaan proberen. Qua vliegtijd heb je 35 minuten op een acculading. De drones kunnen verder diverse accessoires meenemen tijdens hun vluchten, bijvoorbeeld de Zenmuse X4S of X5S.

Veiligheid

Over veiligheid heeft DJI goed nagedacht bij het ontwerpen van deze drones. Nu heb je soms het probleem dat een drone bijvoorbeeld een vliegtuig tegenkomt, wat nog wel eens vervelend wil eindigen. De M200-versies van DJI hebben echter AD-B-ontvangers. Hiermee kunnen piloten elkaar volgen. Komt de drone een groter vliegtuig tegen, dan word je automatisch gewaarschuwd zodat je een andere route kunt nemen.

Een prijs voor de drones is er nog niet. Wel weten we dat ze ergens in het tweede kwartaal van dit jaar moeten verschijnen.