Deze beamer van Sony maakt van ieder oppervlak in je huis een touchscreen

We kijken steeds meer naar schermen, maar toch kom je ze eigenlijk nooit tegen op de plek waar je ze wilt hebben. Natuurlijk, je kunt foto’s en video’s bekijken op je televisie of smartphone, maar wat nou als je ieder oppervlak in je huis kon veranderen in een volwaardig touchscreen? Exact dat is binnenkort mogelijk, want Sony heeft haar Xperia Touch aangekondigd tijdens MWC.

De Xperia Touch is een beamer die op Android draait. De projector geeft je een HD-touchscreen van minimaal 23 inch.Maar waar andere projectoren alleen beeld tonen, laat deze variant je het ook aanpassen door er met je hand overheen te gaan. Dit is mogelijk gemaakt door een combinatie van infrarood licht en realtime detectie via een ingebouwde camera.

Het beeld heeft een resolutie va 1366 bij 768 pixels, maar is volgens Engadget nog steeds niet heel erg scherp. Zeker niet als je content kijkt op de maximale breedte van 80 inch. Daarnaast krijg je geen feedback als je op het scherm drukt, dus geen trillingen of lichtjes die gaan branden.

Wel heeft de Xperia Touch een aantal interessante toepassingen. De touch-input geeft je een hele reeks aan mogelijkheden. Daarnaast kun je commando’s geven aan Google Assistant en zo dus je halve huis besturen. Het scherm maak je week wakker door je hand te bewegen, wat hij direct herkent.

Sony Xperia Touch

 

Skypen, spelen en koken

Daarmee gaat er opeens een wereld aan mogelijkheden open. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die op de vloer kunnen tekenen met de beamer, simpelweg door met hun vingers aan te geven waar een lijntje moet komen. Geen vieze vloeren meer, geen spullen die je op hoeft te ruimen, en wel veel plezier voor een kind. In dit geval lijkt het apparaat recht vooruit (of omhoog of omlaag) te projecteren, zodat je zelf niet in het beeld komt.

Maar je kunt de Xperia Touch ook gebruiken als kalender. Daarnaast kun je bijvoorbeeld recepten op je aanrecht tonen en gemakkelijk naar de volgende pagina swipen, berichtjes achterlaten voor familie en zelfs Skypen met je vrienden dankzij een 13MP camera. Het is eigenlijk dus een Android-tablet, maar dan op ieder oppervlak in je huis. Enige voorwaarde: dat oppervlak moet geen ingewikkeld patroon hebben, anders zie je vrijwel niets van wat je projecteert.

Gamen is ook mogelijk met de Xperia Touch. Dit kan door spelletjes te downloaden uit de Play Store, maar ook via de Remote Play-dienst van de PlayStation 4. Daardoor heb je niet per se een televisie meer nodig om een spel te spelen.

De Xperia Touch is vanaf deze lente beschikbaar in een aantal landen voor 1499 euro. Of Nederland hier ook bij zit, is nog niet bekend.