DNB: Nederlanders sparen weer minder

Geld sparen

Sparen, lange tijd was dat hetgeen wat iedere Nederlander deed. Zeker tijdens de coronaperiode, toen we vrijwel niets konden en mochten, en ons geld dus op de bankrekening bleef staan. Maar die periode is voorbij, wat betekent dat we weer meer uitgeven en dus minder sparen. Dat ziet De Nederlandsche Bank (DNB) ook.

Volgens nieuwe cijfers van DNB nam het totaal op betaal- en spaarrekeningen bij banken in Nederland in 2023 met 14,9 miljard euro toe. In totaal kwam dat bedrag uit op 576,3 miljard euro. Dat klinkt als enorm veel geld – en dat is het ook – maar het is véél minder dan tijdens de coronajaren. Tussen 2020 en 2022 spaarden we jaarlijks gemiddeld 37,8 miljard euro, terwijl het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens gelijk bleef. Het grote verschil was dus dat we veel minder uit konden geven, met als gevolg dat je geld op de bankrekening blijft staan.

Toen in 2022 de coronamaatregelen werden afgebouwd, zag je al dat we weer minder begonnen te sparen. En in 2023 heeft die trend zich dus doorgezet. Daarbij speelt mogelijk ook mee dat steeds meer mensen een bankrekening in het buitenland hebben, aldus DNB.

Toch is het niet zo dat we nu enorm weinig toevoegen aan onze spaarrekening. De toename van de tegoeden bij Nederlandse banken is namelijk vergelijkbaar met de periode voor corona. Gemiddeld spaarden we tussen 2013 en 2019 namelijk 10,1 miljard euro per jaar.

Veel meer rente

Ondertussen loont sparen wel: DNB meldt dat de rentevergoeding afgelopen jaar flink is toegenomen. In totaal werd vorig jaar ruim 1,7 miljard euro aan rente bijgeschreven op spaarrekeningen, ruim drie keer zoveel als in 2022. De oorzaak voor die enorme stijging is eenvoudig: de rente op spaarrekeningen neemt sinds de zomer van 2022 gestaag toe.

Die gestegen rente heeft ook weer gevolgen voor ons eigen gedrag. In 2023 nam het saldo op betaalrekeningen namelijk met 14,1 miljard euro af. Volgens DNB duidt dat erop dat Nederlanders willen profiteren van de hogere spaarrente door hun geld op spaarrekeningen te zetten, in plaats van op betaalrekeningen. In totaal plaatsten we namelijk 27,2 miljard euro op spaarrekeningen in 2023.

Beeld: Shutterstock