Onderzoek: ‘Nederlanders besteden vakantiegeld meestal niet aan vakantie’

vakantiegeld, reisaanbiedingen

Hoera, het is mei! Dat betekent niet alleen dat het weer (hopelijk) beter wordt, maar ook dat het vakantiegeld op je rekening gestort wordt. Dat geld besteden we vaak echter niet aan vakanties, suggereert onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder 2.000 Nederlanders. Zo zetten veel mensen het juist op hun spaarrekening.

Slechts zo’n 31% van de ondervraagden zegt zijn vakantiegeld daadwerkelijk te gebruiken voor de vakantie. Tweederde van de ondervraagden doet er dus iets anders mee. Het overgrote deel van die groep (27,7%) spaart het geld op. Verder wordt het geld ingezet voor het verduurzamen van de woning (6,4%), een nieuw interieur (5,1%) of een nieuwe auto (5%).

Die trend staat niet op zichzelf. Het Nibud constateerde vorig jaar ook al dat de extra uitkering – vaak rond de 8% van het jaarsalaris – veelal voor andere zaken gebruikt wordt. Zo gebruiken diverse mensen het om achterlopende rekeningen te betalen, wordt het geld opgespaard of wordt het gebruikt om grotere uitgaven te betalen.

Verschillen per leeftijd en regio

Opvallend is wel dat er best wat verschillen zitten in wat diverse leeftijdsgroepen met het geld doen. Zo blijken mensen tussen de 40 en 49 jaar het geld het vaakste in te zetten voor hun vakantie (47,3%) en doen mensen tussen de 60 en 69 jaar dit het minst vaak (33,8%). Dertigers sparen het geld het vaakste op (45,4%) en twintigers gebruiken hun vakantiegeld het vaakste voor het verduurzamen van hun woning (14%). De oudere groepen, dus vijftigers en zestigers, weten vaak nog niet zo goed wat ze met het vakantiegeld gaan doen (21,7% en 24,7%).

Ook blijken er verschillen per regio te zijn. Zo gaan mensen uit de provincie Utrecht het vaakste met vakantie van het geld, terwijl Groningers dit juist het minst vaak doen. Volgens Slimster kan dat te maken hebben met regionale verschillen in woningen. In regio’s met relatief veel grotere en oudere woningen – zoals Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland – wordt het geld vaker gebruikt om de woning te verduurzamen. Zo kiezen mensen in Drenthe en Friesland er relatief vaak voor om het huis beter te isoleren of zonnepanelen te kopen.

In Drenthe, Friesland en Groningen wordt het vakantiegeld daarnaast veel gebruikt om de hypotheek verder af te losten, om zo de maandkosten omlaag te krijgen.

Foto: Shutterstock.com