Veertiende Doctor Who aangekondigd: Ncuti Gatwa volgt Jodie Whittaker op

Doctor Who, Ncuti Gatwa

Groot nieuws voor Whovians (fans van Doctor Who): eindelijk is bekend wie de veertiende Doctor wordt! Ncuti Gatwa gaat de rol van Jodie Whittaker overnemen, zo heeft de BBC aangekondigd. In 2023 maakt hij zijn debut als de nieuwe Doctor. Eerder speelde hij al Eric in de serie Sex Education.

Voor wie het niet weet: Doctor Who is een Britse SciFi-serie, die al sinds 1963 loopt. De serie draait om de Doctor, een Time Lord van de planeet Gallifrey, die met zijn TARDIS door tijd en ruimte reist. Over het algemeen neemt hij of zij iemand met zich mee, een zogenaamde ‘companion’.

Bijzonder aan de serie en het karakter is dat de Doctor van uiterlijk kan veranderen als hij of zij dodelijk gewond raakt. Dan vindt een zogeheten ‘regeneration’ plaats en neemt dus een andere acteur de rol over. In totaal zijn er nu dertien acteurs geweest die de rol speelden, Gatwa wordt de veertiende. Eerder speelden onder meer Matt Smith – die daarna onder meer prins Philip speelde in The Crown en nu een rol vertolkt in House of the Dragon – en David Tennant – ook bekend van onder meer Broadchurch en Jessica Jones – de rol.

“Het is een echte eer”, zei Gatwa nu tegenover de BBC. “Deze rol is een instituut en iconisch.”

Eerste zwarte Doctor

Op dit moment wordt de rol van de Doctor nog vertolkt door Jodie Whittaker, die de eerste vrouwelijke Doctor werd. Dat Gatwa nu de Doctor gaat spelen, is opnieuw historisch. Het is namelijk voor het eerst dat een zwart iemand de rol full-time op zich neemt. Eerder zagen we al wel Jo Martin als de Doctor, maar dat was slechts voor een paar afleveringen.

Het volgende seizoen wordt verder bijzonder omdat showrunner Russel T Davies terugkeert. Hij was in 2005 verantwoordelijk voor de reboot van de show en bleef tot en met 2009 showrunner. Steven Moffat nam daarna het stokje over, gevolgd door Chris Chibnall. Chibnall is nu nog showrunner, maar in 2023 keert Russel T Davies dus weer terug.

Davies vertelt nu dat Gatwa de allerlaatste was die auditie deed voor de rol. “We dachten dat we al iemand hadden, maar toen kwam hij binnen en stal hij het.”

Start in 2023

We moeten nog even wachten voor we Gatwa daadwerkelijk in de rol gaan zien. Whittaker neemt deze herfst afscheid van de show en dat is ongetwijfeld ook de aflevering waarin we een eerste glimp van Gatwa als de Doctor gaan zien. Maar zijn eigen seizoen volgt pas in 2023. Helaas is nog niet duidelijk wanneer.

Beeld: Shutterstock.com