Twitter toont welke EK-doelpunten het meeste losmaakten bij het publiek

Voetbal is emotie. En als we blij, geschokt of verontwaardigd zijn, willen we dat laten merken ook. Twitter is daar een mooie plek voor: naast politiek (en het Eurovisie Songfestival) doet sport het ook altijd goed. Bij elke goal, overtreding of schwalbe die tijdens het EK voetbal is gevallen, kun je ongegeneerd je ei kwijt en ook na de wedstrijd is het doorgaans geoorloofd om je vreugde of ergernis over je favoriete team te uiten.

Om de activiteit op het sociale netwerk te meten, heeft Twitter een algoritme losgelaten op alle tweets die tijdens de wedstrijden van het EK voetbal zijn verstuurd, van de aftrap tot drie uur na de partij. Het bedrijf heeft nu een interactieve pagina geopend waar je zelf tussen de data van goals kunt snuffelen.

Daarin valt direct op welk goal relatief gezien het meeste losmaakte bij het publiek op Twitter: die McGinn maakte in de blessuretijd tijdens de wedstrijd Oekraïne – Noord-Ierland op 16 juni. Al moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat Twitter enkel data vrij heeft gegeven ten opzicht van alle tweets op dat moment.

Twitter sport EK voetbal

De tweets uit de infographic zijn afgezet tegen het totale aantal tweets dat in die tijd werd verstuurd. Daarnaast is een onderscheid gemaakt tussen de verschillende manieren hoe een goal impact kan hebben op de wedstrijd, bijvoorbeeld doordat een doelpunt resulteert in een grotere voorsprong of in een gelijkmaker. Daarnaast heeft het bedrijf ook rekening gehouden met onverwachte en mooie doelpunten en het moment waarop het doelpunt viel: hoe later in de wedstrijd, hoe meer impact een doelpunt doorgaans heeft.